Kolesarska pot Jureta Robiča, Mojstrana - Kranjska Gora - Belopeška jezera - Trbiž

sobota, 29 marec 2014 00:00
(0 glasov)

Ena lepših kolesarskih poti je zgornjesavska, speljana po nekdanji železniški progi iz Mojstrane skozi Kranjsko Goro v Italijo. Uradno se imenuje KOLESARSKA POT JURETA ROBIČA (članek).

Iz revije Polet

kolesarska-pot-mojstrana-kranjska-gora-belopeska-jezera-trbiz-01Od Mojstrane 
do Rateč in naprej...

Druga kolesarska steza, ki si jo šel Polet ogledat, je že dobro poznana kot najboljša, najbolj znana in najdaljša na Gorenjskem. Avto sem pustil v Mojstrani, kar priporočam tudi vam, ker bi bil greh, da si ne bi ogledali tako lepega kraja. Potem morate sesti na kolo in se peljati v smeri Kranjske Gore. Že po nekaj metrih boste zagledali tablo z oznako kolesarske steze in pod njo oznako D-2. Ta oznaka postane vaš GPS za kilometre naprej. Ko boste na stezi, boste začeli srečevati kolesarke in kolesarje z nasmehom. Sindrom nasmeška na obrazih spremlja prav vse idilične kolesarske steze in poti. O tem sem se sam prepričal in vsi, ki sem jih na ta »sindrom« opozoril, so mi potrdili.

Zakaj je tako, je razumljivo takoj, ko se zapeljete po stezi. Brez pretiravanja, vendar prav čutite, kako vam s hrbta odpade breme avtomobilskega hrupa, hupanja, smradu, nevarnosti in gneče. Doživetje v glavi, ki enostavno in nenadzorovano sproži nasmešek na vašem obrazu. Cestni kolesar je tisti, ki največ kolesari po asfaltu, torej po prometnicah, in cestni kolesar ni navajen mirnih, varnih in »brezavtomobilskih« cest. Zato je njegova sreča popolna. Kolesarska steza od Mojstrane do Kranjske Gore je lepo speljana in prav tako vsebuje vse, kar mora vsebovati, samo zavetišča nisem nikjer opazil. No, ampak zato sem opazil nekaj okrepčevalnic, kamor se tudi lahko skrijete ob žeji, lakoti ali slabem vremenu. Oznake so odlične in ne boste mogli zaiti niti v Gozdu - Martuljku, kjer se za dobrih sto metrov steza konča in se priključi kolesarski poti. Potem je do Kranjske Gore spet en sam užitek. Srečevali boste kolesarje, pešce in rolarje, avtomobilov ne boste videli ali le kakega lastnika parcele, ki gre po opravkih. Oni so previdni vozniki in znajo bivati v sožitju s kolesarji, zato se jih ne bojte, le previdni bodite na križiščih gozdnih poti in kolesarske steze. Stezo so financirali iz evropskega sklada s pomočjo države in seveda občine.

kolesarska-pot-mojstrana-kranjska-gora-belopeska-jezera-trbiz-02Posebnost steze je, da je speljana po trasi nekdanje železniške proge, zato boste kolesarili po prenovljenih ostankih železniških mostov in ob železniških ograjah. Do Kranjske Gore se steza ves čas blago vzpenja in tudi po mestu ne boste izgubili stika z oznako D-2, saj je vedno postavljena na vidnem mestu. Naprej od Kranjske Gore proti Ratečam se steza nadaljuje. Potem se imate možnost odločiti, ali boste pot nadaljevali skozi Rateče ali se boste peljali naravnost proti Italiji. Da, steza se ne konča v Ratečah, ampak se poveže z Italijo in pelje vse do Trbiža, kjer se odcepi še za Avstrijo. Nekoč bo mogoče prav tako po kolesarski stezi priti tudi iz Rateč v Avstrijo. Če boste zapustili naše meje in šli pogledat k sosedom, sledite njihovi stezi, ki pelje najprej do prekrasnega Belopeškega jezera.

kolesarska-pot-mojstrana-kranjska-gora-belopeska-jezera-trbiz-03belopesko-jezeroSteza je čudovita in slikovita. Kolesarjenje ne bo napor, ampak predvsem in samo užitek. Ko se boste odpočili ob jezeru, se vračajte po isti poti, vendar po treh kilometrih zavijte levo proti Trbižu. Sledi slabih deset kilometrov steze, ki je nikoli ne boste pozabili. Skozi gozd se boste spustili naravnost v Trbiž. Cilj je na zapuščeni železniški postaji. Potem se lahko vrnete po isti poti v Rateče, Kranjsko Goro ali Mojstrano. Jaz sem startal v Mojstrani ter skozi Kranjsko Goro do Rateč, Belopeškega jezera, Trbiža in nazaj prekolesaril 65 kilometrov. Reči moram, da utrujenost izbrišejo panoramski razgledi. Ocenjevati tako kolesarsko stezo je hvaležno delo. Zasluži si oceno odlično, čeprav pogrešam vsaj dve zavetišči pred slabim vremenom.

artač peleti

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework