Prispevki filtrirani po datumu: ponedeljek, 12 januar 2015
torek, 13 januar 2015 00:00

Rojstni dan kralja rocka- Elvis Presley

Leta 1935 se je sredi globoke recesije v revni družini v Misisipiju rodil Elvis Aaron Presley, morda najpomembnejša osebnost ameriške popularne glasbe 20. stoletja.

Elvis je danes za marsikoga bolj filmska in glasbena ikona kot pa dejansko nadarjen ustvarjalec, a v zgodovino se bo vseeno vpisal kot tisti, ki je s svojo zmesjo kantrija, popa in R&B-ja postavil temelje novodobnega rokenrola; ker je navdih pobiral tudi iz tradicionalne "črnske" glasbe - in to v času vzpona gibanja za državljanske pravice - je bil vedno tudi skrajno kontroverzna osebnost. Njegovi eksplozivni odrski nastopi so zakoličili nova merila za vizualno plat glasbe.

Leta 1954 je - ravno na svoj rojstni dan - posnel svojo prvo ploščo. Med letoma 1957 in 1967 je izstopil iz okvirov čistega rokenrola, svojo glasbo pa premešal z elementi kantrija, ritma in bluza, gospela, popa in balad. Če je njegovo značilno miganje z boki in krčevito trzanje nog spravljalo v ekstazo dekleta po vsem svetu, je prav to obnašanje povzročalo zgražanje zlasti pri bolj odraslem občinstvu: Elvisov nastop so moralni arbitri časa označili za vulgaren in obscen ter ga pogosto ukazali snemati samo od pasu navzgor. Kljub temu je prodal več kot milijardo plošč - več kot kateri koli drug samostojni glasbenik v zgodovini.

Presley je v svoji karieri posnel tudi 31 filmov, s katerimi sicer ni prepričal stroke ali si pislužil kakih uglednih nagrad, pa je kljub temu postal eden najbolje plačanih igralcev svojega časa. Nastopal je predvsem v muzikalih, ki so v ospredje postavljali njegovo glasbeno nadarjenost. Še danes zato živi v filmih, kot so Jailhouse Rock, King Creole in Viva Las Vegas.

Viva-Las-Vegas-Elvis-Presley

Zadnje obdobje njegovega življenja je zaznamovala predvsem smrt matere in ločitev od žene, zato je glasbenik trpel za depresijami. Na oder je zadnjič stopil leta 1976 v Las Vegasu, leto pozneje pa je umrl za posledicami srčnega napada, ki ga je spodbudilo dolgoletno uživanje pomirjeval in amfetaminov.

Obstajala je seveda tudi "teorija zarote", po kateri je Elvis svojo smrt zgolj zaigral, da bi ubežal pred nevzdržnim pritiskom slave in pozornosti vsega sveta. Njeni privrženci trdijo, da je Kralj umrl šele leta 1990, do tistega leta pa sta celo tabloida Weekly World News in The Sun redno objavljala razne članke, ki so namigovali na to, da Elvis še vedno živi.

Objavljeno v Novice

Nova hrvaška predsednika je ena izmed bolje oblečenih hrvaških političark.

 

Kolinda Grabar Kitarović, nekdanja hrvaška zunanja ministrica, je po zmagi nad Ivom Josipovićempostala prva predsednica Hrvaške.

Kolinda se redno pojavlja na lestvici najbolje oblečenih hrvaških političark, njen zaščitni znak pa so dolgi svetli lasje, ki jih pogosto spne v figo ali si jih počeše na stran. Zaradi svoje pričeske so jo pogosto, predvsem na hrvaških forumih, primerjali z nekdanjo jugoslovansko damo Jovanko Broz. 

Diplomatski slog oblačenja

Kolinda Grabar Kitarović, diplomirala iz angleškega in španskega jezika, pozneje magistrirala iz mednarodnih odnosov, je vedno opravljala delo, ki je bilo povezano z diplomacijo in temu primeren je bil tudi njen slog oblačenja.

V času, ko je opravljala funkcijo zunanje ministrice, jo je bilo najpogosteje mogoče videti v kostimih, ki so vedno bili v kombinaciji s črno barvo. Črna z rdečo, črna z belo, črna z rožnato … Zelo uradno in poslovno.

Tudi pozneje, ko je opravljala funkcijo veleposlanice v ZDA in še kasneje ko je opravljala delo pomočnice glavnega sekretarja zveze NATO, je ostajala v uradnih kostimih. Mogoče je celo kdaj eksperimentirala z elegantno umazano belo.

kolinda grabar kitarović hrvaška

V letošnji kampanji za predsednico države se je njen slog oblačenja in način česanja las malce sprostil, kostime so nadomestile malce bolj domiselne kombinacije, a mogoče še vedno malce preveč zadržano za gospo, ki še ni dopolnila petdeset let, in za osebo, ki je zadnja štiri leta prejemala plačo 20 tisoč evrov bruto mesečno! Naš namig njej je, da si za vzor pogleda čedno dansko predsednico vlade Helle Thorning-Schmidt, ki ji je vizualno zelo podobno, a le-ta pogosteje uporabi barve in spuščene lase.

"Moda me ne zanima preveč."

Kljub temu, da je na njej vedno videti vse brez napake, sama trdi, da je moda ne zanima in da ne sledi modnim trendom. Za hrvaško spletno stran vecernji.hr je o svojem načinu oblačenja povedala: "Moja otroka, ki sta najpomembnejši del mojega življenja, rasteta in želim preživeti čim več časa z njima. Poleg tega imam tudi zelo zahtevno službo, tako da mi za modo ostane zelo malo časa. 

Da sem na seznamih dobro oblečenih političark, me ne zanima preveč. Večino tega, kar nosim, naročam prek interneta, ker je tako najbolj preprosto. A včasih se mi tudi zgodi, da moram zaradi narobe ocenjene velikosti kakšen kos oblačila podariti kateremu drugemu družinskemu članu."

Vir: http://www.siol.net/

Objavljeno v Novice

Zdrava prehrana je ključnega pomena tudi za dobro delovanja imunskega sistema, kar je pomembno v jesensko-zimskih dneh, ko smo še posebej izpostavljeni različnim okužbam.

Prav tako je zlasti v zimskih mesecih na razpolago manj svežega sadja in zelenjave, zato je pomembno, kako telesu zagotoviti dovolj hranilnih snovi, da bi ostali zdravi. Po prepričanju nutricistke Karle Klander je zato v tem obdobju treba poseči po hrani, ki je bogata z določenimi vitamini in minerali. 

Eden najmočnejših antioksidantov, ki ščitijo celice pred nastankom prostih radikalov ter tako ustvarjajo optimalne pogoje za dobro delovanje imunskega sistema in njegovo boljšo odzivnost, je vitamin C. "Ta je desetletja veljal za zmagovalca pri preprečevanju prehladnih obolenj in gripe, v hladnejšem delu leta pa so ga še posebej priporočali. Brez dvoma si še vedno zasluži vse spoštovanje. Tako omenjen vitamin najdemo zlasti v camu camu, goji jagodah, limonah, kiviju, aroniju, paprikah, zelju, brokoliju in tako dalje."

Vloga vitamina D naj bi bila pri preprečevanju prehladnih obolenj večja kot vloga vitamina C


Toda po mnenju naše sogovornice je treba izpostaviti tudi pomembnost vitamina D. "Nova spoznanja namreč kažejo, da je vloga vitamina D pri preprečevanju prehladnih obolenj celo večja kot vloga vitamina C."

Ker so jesendki in zimski dnevi krajši, sonce pa relativno šibko, je raven vitamina D v tem obdobju zmanjšana, zato so ljudje bolj dovzetni za virusne okužbe. Vitamin D namreč z nadzorovanjem citokinov, beljakovin, ki delujejo kot posredniki med elementi imunskega sistem, pomaga uravnavati imuniteto. 

Za nabiranje zalog tega vitamina se je zato najbolje izpostaviti soncu, manj ga dobimo s prehrano, njegovo raven pa lahko reguliramo s prehranskimi dopolnil. Sicer pa vitamin D najdemo zlasti v olju jeter polenovke, lososu in tuni. 

Kot močni antioksidanti delujejo tudi vitamina A in E ter minerala cink in selen. Vitamin A najdemo na primer v sladkem krompirju, korenju, temnozeleni zelenjavi, jetrih, jajčnem rumenjaku ali maslu, vitamin E pa v olju pšeničnih kalčkov, rumenjaku, stročnicah, oreščkih, v zeleni listnati zelenjavi, maslu ali rastlinskem olju. 

S cinkom so bogati pivski kvas, lupinarji, kot so školjke, polži in raki, jetra, otrobi, oreščki, špinača, korenje, ovseni kosmiči ali na primer sončnična semena, s selenom pa brazilski oreščki, morska hrana, česen, čebula, polnozrnata žita, rjavi riž, ananas, piščanec in tako dalje. 

Imunski sistem podpirajo tudi maščobne kisline omega 3, ki jih zaužijemo z lanenim oljem in semeni, konopljinim oljem, semeni chia, orehi, lososom, sardelami in tako dalje.

 

cimet klinčki koper

"Kot smo že omenili, so v hladnih dneh priporočljiva živila, ki grejejo, in med začimbami so to zagotovo zlasti cimet, klinčki, koper, janež, ingver, česen, čebula in podobno."

Tudi zelišča in začimbe so izvrstna prva pomoč


Prav tako je za dober imunski sistem po besedah Klanderjeve treba imeti zdravo črevesno floro, saj je ta odgovorna za dobro prebavo in vsrkanje pomembnih hranil, zato je občasno priporočljivo poseči tudi po kakovostnih probiotikih.

Tudi zelišča in začimbe, ki jih lahko zaužijemo v majhnih količinah, so izvrstna prva pomoč v obdobju, ko smo zaradi manj ugodnih vremenskih dejavnikov bolj dovzetni za različna prehladna obolenja. "Kot smo že omenili, so v hladnih dneh priporočljiva živila, ki grejejo, in med začimbami so to zagotovo zlasti cimet, klinčki, koper, janež, ingver, česen, čebula in podobno. Za izvrstne v boju proti prehladu so se izkazali tudi timijan, žajbelj in hren. Ne smemo pa pozabiti niti na kajenski poper, kurkumo, za dihalne težave pa je zelo opevano olje črne kumine," še pove Klanderjeva.

Vir: http://www.siol.net/, Avtor: Andreja Rebernik

Objavljeno v Zdravje

So lahko servisi tudi cenejši? Seveda!

Ko kupujemo avtomobil, morda tudi pomislimo, koliko bo stalo njegovo vzdrževanje, najbrž pa vsakogar vsaj malo preseneti že račun, ki ga je treba plačati po vsakem rednem servisu – da o nepredvidenem reševanju težav v vmesnem času sploh ne govorimo. Zato ni čudno, da vse več lastnikov išče cenejše alternative, pri čemer jim nad glavo stalno visi strah, da bodo zato izgubili garancijo. V času, ko se garancijske dobe podaljšujejo tudi do 7 let, je ta strah na prvi pogled še kako upravičen. Pa je res?

Skrbno preberite drobni tisk 

Ob hitrem pregledu slovenskega avtomobilskega trga smo na ZPS ugotovili, da le redki zastopniki ponujajo "zgolj" osnovno garancijo, ki je v večini primerov 2-letna, pri nekaterih znamkah tudi 3-, 5- ali celo 7-letna, a v teh primerih je trajanje garancije pogosto vezano na število prevoženih kilometrov. Veliko drobnega tiska in zvezdic smo na ZPS našli tudi med pogoji za tako imenovano podaljšano jamstvo, ki ga trgovci radi ponujajo, a ker ne sodi v obvezno ponudbo trgovcev, posameznih jamstev ni mogoče uvrstiti pod skupni imenovalec, saj se razlikujejo že po tem, ali je treba zanje doplačati ali ne.

Če je treba jamstvo doplačati, potrošnikom polagamo na srce, da dobro preberejo pogoje, saj zelo verjetno takšno jamstvo ne velja za vse sklope, ki so sicer del splošne garancije. Prav tako se lahko zgodi, da je v pogojih zapisana kakšna dodatna zahteva – recimo, da morajo avtomobil servisirati na povsem določenem servisu, opozarja Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodaja: "Velike razlike so tudi pri trajanju jamstva. Še najmanjši problem so leta, saj bodo potrošniki pri marsikaterem trgovcu prej dosegli največje število prevoženih kilometrov, pri katerih jamstvo še velja."

Merilo pri izbiri nepooblaščenega serviserja, naj bo certifikat

Ne glede na to, za kaj se potrošnik odločil, se mu zagotovo zdi, da avtomobila v času garancije ne sme voziti na popravilo ali redni servis k nepooblaščenemu serviserju. "To ni čisto res! Podaljševanje garancije in dodatna jamstva seveda niso slovenska posebnost, avtomobilske tovarne želijo na ta način dodatno zapolnjevati svoje servisne zmogljivosti tudi drugje po Evropi. Ker bi to lahko pomenilo zaprtje samostojnih servisnih delavnic, kar bi povzročilo zmanjšanje konkurence, je Evropska komisija sprejela tako imenovano uredbo o skupinskih izjemah. V njej je natančno določeno (sicer v precejšnji pravni latovščini), v katerih primerih lahko tudi nepooblaščeni serviserji posegajo v vozila, za katere še vedno velja garancijska doba, ne da bi to povzročilo izgubo garancije," je izpostavil Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodal: "Torej ne vsaka garažna delavnica, prava izbira je omejena na tiste ponudnike, ki imajo ustrezno potrdilo, da se na posel spoznajo. Pred izbiro alternative je zato nujno preveriti, ali takšen certifikat vaš serviser dejansko ima."

V vozilo ali nanj prav tako ni mogoče nameščati katerekoli opreme in rezervnih delov; sem sodijo tudi tekočine, ki jih je treba zamenjati ob rednih servisih.

Tudi tu morajo biti potrošniki pozorni na certifikate, ki zagotavljajo, da je posamezen rezervni del enakovreden originalnemu. Takšen certifikat vam bo z veseljem pokazal vsak odgovorni serviser, dokazuje pa, da je bil del izdelan tako, kot bi nosil oznako avtomobilske tovarne, a ga prodajajo pod drugo blagovno znamko (večinoma je to znamka izdelovalca) zunaj uradne servisne mreže. Seveda po nižji ceni, opozarja Boštjan Okorn na skrbnost pri izbiri rezervnih delov, ki bi jih za svoj avtomobil želeli izbrati po nižji ceni.

Po servisu vam pripada podrobno razčlenjen račun

Zelo pomemben dokument je tudi ustrezno in podrobno razčlenjen račun, ki ga izda servisna delavnica po opravljenem posegu. Na njem mora biti poleg cene natančno opisan material, navedeni pa morajo biti tudi normativi, saj je le tako mogoče dokazovati, da je bil avtomobil servisiran v skladu z navodili in standardi avtomobilske tovarne.

Raziskava ZPS je pokazala, da so prihranki pri rednih servisih lahko tudi več kot 50-odstotni, pri tem pa niso upoštevali morebitnih akcijskih ponudb uradnih serviserjev, ki se seveda še kako zavedajo konkurence in vzdrževanje vozila vsaj v času trajanja garancije ponudijo tudi kot ugodnost ob nakupu avtomobila.

Poudariti velja, da uredba o skupinskih izjemah ureja zgolj popravila in servisne posege, za katere ne velja garancija. Najbolj pogosto so to redni intervalni servisni pregledi ali pa popravila avtomobila po nesreči. Povsem jasno je, da se mora lastnik avtomobila glede servisnih intervalov ravnati skladno z navodilom prodajalca, saj se garancija le tako ne prekine. Pri ZPS opozarjamo, da so nekatere avtomobilske tovarne zelo občutljive in lahko se zgodi, da garancija ne bo več veljala že, ko boste servisni interval zamudili zgolj za nekaj kilometrov ali dni. Prav tako je povsem logično, da se za vsa garancijska popravila vedno odpravite k pooblaščenem serviserju.

Vir: https://www.zps.si

Objavljeno v Nasveti
Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti  je na svoji spletni strani objavilo besedilo Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o matični evidenci zavarovancev in uživalcev pravic iz obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja ZMEPIZ-1A, ki se nanaša na status upokojencev, nosilcev s.p.

 

S tem je ministrstvo prisluhnilo predlogu, ki smo ga že v septembru skupno z Obrtno podjetniško zbornico Slovenije , Združenjem delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije  predložili ministrstvu in koalicijskim poslanskim skupinam DZ.
 
Poglavitne rešitve, ki jih predlaga MDSZEM so identične našim predlogom, hkrati so celo razširjene v prid že prizadetih upokojencev, nosilcev s.p.
 
Predlog zakona podaljšuje rok za uskladitev statusa posameznih zavarovancev, ki morajo svoj status uskladiti z določbami ZPIZ-2. Brez spremembe zakonodaje, bi bile te osebe dolžne uskladiti svoj status do 31. 12. 2014. S spremembo zakona, bodo tako še eno leto opravljale dejavnost in za njih ne bo veljala obvezna vključitev v zavarovanje, hkrati pa bodo upokojenci še naprej lahko prejemali pokojnino.
 
S predlaganim zakonom predlagatelj zagotavlja, bodo odpravljene posledice, ki so nastale pri ugotavljanju lastnosti zavarovancev. Za vse osebe, ki so na dan 31. 12 2012 hkrati opravljale dejavnost in niso bile vključene v zavarovanje oziroma so imele prekrivanje statusa upokojenca s statusom zavarovanca, predlog zakona predvideva, da jim ne bo potrebno vračati pokojnin in plačati polnih prispevkov za socialno varnost.
 
Do oprostitve vračila pokojnin in plačila prispevkov bodo upravičeni uživalci pokojnin samostojni podjetniki, ki jim je zavod že izdal odločbe ter vse osebe, ki so opravljale delo ali dejavnost in bi morale biti vključene v zavarovanje, pa jim ZPIZ še ni izdal odločbe.
 
V času podaljšanega prehodnega obdobja še za eno leto bomo zahtevali, da ministrstvo pripravi ustrezne spremembe sistemske zakonodaje. Menimo, da bi bilo treba izpostavljeno problematiko urediti na sistemski ravni, na način, ki bi bil enak za vse upokojence in bi odpravil tudi po naši presoji neustavne posledice, ki izhajajo iz sedaj veljavne zakonodaje, kar je bilo tudi predmet obravnave in zaključkov na seji Ekonomskega socialnega sveta. Predlagali bomo, da ministrstvo v  pripravo novih rešitev  povabi k sodelovanju predstavnike Obrtne zbornice Slovenije, Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije, ZDUS-a in ostalih zainteresiranih skupin civilne družbe, ki so prav tako opozarjale na neustreznost sedanje ureditve.
 
Vir: http://www.zdus-zveza.si/, Napisala: Branka Kastelic
Objavljeno v Novice
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework