Prispevki filtrirani po datumu: četrtek, 29 januar 2015

Računa o nakupu vinjete ni obvezno shraniti, je pa to vsekakor priporočljivo.

Shranjevanje računa o nakupu, predvsem vinjet za krajše obdobje (tedenske, mesečne in polletne), je priporočljivo, ker ga bo DARS zahteval, če boste želeli pridobiti nadomestno vinjeto (več informacij najdete tukaj) in na odstranjeni stari vinjeti ne bo razvidna njena veljavnost. Račun boste potrebovali tudi ob morebitni reklamaciji vinjete zaradi neustrezne kakovosti na prodajnem mestu ali v Cestninskem uporabniškem centru.

Vir: http://www.dars.si/

Objavljeno v Nasveti
četrtek, 29 januar 2015 10:50

Leto secesije v Ljubljani

Ljubljana v letu 2015 praznuje 150. obletnico rojstva arhitekta Maksa Fabianija, ki je svoja najboljša dela ustvaril ob prelomu iz 19. v 20. stoletje v tedaj novem umetniškem slogu, secesiji. Secesija z deli Fabianija in vrste drugih, večinoma slovenskih arhitektov, je eden od slogov, ki je odločilno zaznamoval podobo Ljubljane.

Ste vedeli, da je znameniti Zmajski most, ena najbolj priljubljenih turističnih točk v Ljubljani, delo secesijske umetnosti? Ob letu secesije se bo v Ljubljani zvrstila vrsta razstav, na katerih boste lahko podrobneje spoznali bogastvo njene zapuščine. Prvi dve, Secesijska Ljubljana in arhitekt Maks Fabiani na razstavišču na prostem v Parku Tivoli, ter Nova umetnost in narava v Narodnem muzeju Slovenije, sta že na ogled.

 

Fabiani, tvorec tedanje arhitekturne zasnove Ljubljane

zmajski mostSecesija je po katastrofalnem potresu, ki je Ljubljano prizadel leta 1895, tako rekoč prerodila tedanjo Ljubljano, avtor tedanje nove urbanistične zasnove mesta pa je bil Maks Fabiani, uveljavljen dunajski ustvarjalec, ki se je med drugim proslavil z ureditvijo češkega gradu Konopište za avstrijskega prestolonaslednika Franca Ferdinanda.

Secesija je poudarjala lokalne posebnosti in izročilo

V Ljubljani so secesijske stavbe oblikovali večinoma domači arhitekti, ki so z gradnjo v novem slogu prispevali k narodnemu prebujenju, podobno kot arhitekti na Madžarskem, na Škotskem, v Kataloniji, na Finskem in drugod. Navdihovali so jih folklorni motivi, geometrijske oblike in narava.

Glavnina secesijskih stavb pa je bila zgrajena v prvem desetletju 20. stoletja med starim mestnim jedrom in železniško postajo ob Miklošičevi ulici. Secesijska podoba pa krasi tudi osrednji ljubljanski Prešernov trg.

Objavljeno v Novice
četrtek, 29 januar 2015 10:22

Ljubljanski Rožnik

Iz Tivolskega parka potekajo sprehajalne in rekreacijske poti na vrh Rožnika, z gozdom pokritega hriba, visokega 391 m. Vrh je priljubljena izletniška točka Ljubljančanov že od prve polovice 19. stoletja. Nekoč je bilo na hribu zavetišče za gobavce, kasneje pa pribežališče mestnih prebivalcev pred epidemijami.

Na Rožniku je že v 16. stoletju stala cerkev Marijinega obiskanja, ki so jo v sredini 18. stoletja prezidali po načrtih arhitekta Zullianija. Pod cerkvijo so v začetku 19. stoletja odprli gostilno Pri Matiji. V gostilni je občasno stanoval najpomembnejši slovenski pisatelj Ivan Cankar. Danes je v stavbi nasproti gostilne na ogled Cankarjeva spominska soba. Po pisatelju so vrh Rožnika poimenovali Cankarjev vrh in na njem postavili pisateljev spomenik, delo kiparja Frančiška Smerduja.

 

 

roznik-1Od mreže poti, ki prepredajo Rožnik, je najbolj zanimiva približno 3 km dolga Jesenkova pot, poimenovana po botaniku in genetiku Franu Jesenku (1875–1932). Ob njej je z napisi označenih 30 različnih drevesnih vrst, ki rastejo na tem območju. Nekatere med daljšimi rekreacijskimi potmi na Rožniku se nadaljujejo čez sosednji Šišenski hrib in vodijo vse do Mosteca, kjer sta priljubljen rekreacijski center in prireditveni prostor. Pod Rožnikom je živalski vrt.

Objavljeno v Kam na izlet
četrtek, 29 januar 2015 09:26

Kako prenehati s kajenjem

Po podatkih iz leta 2007 je 24,9% Slovencev kadilcev (anketa IVZ).

 
 
 

  

 

 

 
 
 
 
 
 
Če opustite kajenje zdaj:
 • boste koristili celotnemu organizmu,
 • se bo po 2. urah začel iz telesa izločati škodljivi nikotin,
 • se bo po 6. urah zmanjšal povišan srčni utrip in krvni tlak,
 • se bo po 12. urah iz pljuč izločil škodljivi ogljikov monoksid,
 • se bo po 12. tednih izboljšal krvni obtok in telesna zmogljivost,
 • se bo po 3. do 9. mesecih zmanjšal kašelj, piskanje v pljučih in težave z dihanjem,
 • se bo po 5. letih za polovico zmanjšalo tveganje za nastanek srčnega infarkta,
 • se bo po 10. letih tveganje za srčni infarkt izenačilo z nekadilci,
 • se bo po 10. letih razpolovilo tveganje za nastanek raka na pljučih.

Udeležite se zdravstveno-vzgojnih delavnic »DA, OPUŠČAM KAJENJE«, ki se izvajajo v vašem zdravstvenem domu ali poišči nasvet za pomoč pri opuščanju kajenja na brezplačnem telefonu 080 27 77, vsak delovnik od 17. do 20. ure razen ob praznikih.

10 NASVETOV KAKO PRENEHATI S KAJENJEM

 1. Določite si datum, ko boste nehali kaditi. Od takrat nobene cigarete več! Odstranite vse predmete, ki vas spominjajo na kajenje: škatlice cigaret, pipo, vžigalnik, pepelnik,..
 2. Svojim najbližjim, prijateljem in sodelavcem povejte, da boste prenehali kaditi. Pri tem jih prosite za pomoč.
 3. Pri svojem izbranem zdravniku povprašajte po delavnicah za skupinsko odvajanje od kajenja »Da, opuščam kajenje« ali po drugih oblikah pomoči.
 4. Razmišljajte pozitivno: vsak dan brez cigarete je vaš uspeh! Na svojo odločitev bodite ponosni.
 5. Ob opustitvi kajenja se ne bojte povišanja telesne teže. Izogibajte se hrani, ki je bogata z maščobami in ima veliko kalorij. Izogibajte se nezdravim prigrizkom.
 6. Uživajte čim več tekočine: najbolje vodo ali nesladkane sokove in čaje.
 7. Čim več se gibajte. Gibanje koristi vaši kondiciji, postavi in vas sprošča.
 8. Izogibajte se krajem, ki vas spominjajo na kajenje, kot so na primer gostinski lokali, trgovina, kjer ste kupovali cigarete… Spremenite svoje navade, presenetite samega sebe in počnite nekaj popolnoma novega.
 9. Odpovejte se »občasni cigareti, ki po vašem mnenju ne more škoditi«. V takem početju tiči velika nevarnost, da postanete ponovno redni kadilec ali kadilka!
 10. Nagradite se za svoj uspeh! Kdor ne kadi, prihrani denar. Izpolnite si svoje drobne želje, kot je na primer obisk gledališke ali filmske predstave, morda obisk pri frizerju ali kakšno potovanje.

Vir: http://www.zzzs.si/

Objavljeno v Zdravje
Novela Zakona o matični evidenci (ZMEPIZ-1A; Uradni list RS, št. 97/14), ki je stopila v veljavo z dnem 31. december 2014 med drugim določa, da morajo nekatere kategorije oseb svoj status v obveznem pokojninskem in invalidskem zavarovanju uskladiti do 31. januarja 2015, druge pa do 31. decembra 2015.

Svoj status morajo v skladu z novelo do 31. januarja 2015 urediti:

 1. uživalci pokojnin, ki so na dan 31. 12. 2012 opravljali samostojno pridobitno ali drugo dovoljeno dejavnost in to dejavnost opravljajo še vedno, ob upokojitvi pa niso izpolnjevali pogojev, pod katerimi zavarovanje ni obvezno (18. člen ZPIZ-1) in
 2. uživalci pokojnin, ki so bili na dan 31. 12. 2012 vpisani v Poslovni register Slovenije kot lastniki osebnih ali kapitalskih družb oziroma zavodov in so bili hkrati tudi direktorji teh družb, oba statusa pa imajo še dalje. Izjeme so v tem primeru uživalci pokojnin, ki so pravico do pokojnine uveljavili pred 1. 1. 2000 in pri tem obdržali tako status lastnika kot tudi direktorja družbe.

Zgoraj navedeni uživalci pokojnin morajo svoj status urediti najkasneje do 31. 1. 2015, kar lahko storijo tako, da:

 • prenehajo opravljati dejavnost in do konca januarja 2015 poskrbijo za izbris iz Poslovnega registra Slovenije (velja za osebe, navedene pod točko 1) ali
 • poskrbijo za izbris ene izmed funkcij iz Poslovnega registra Slovenije in ostanejo samo lastniki ali samo direktorji družb (velja za osebe, navedene pod točko 2) ali
 • dejavnost opravljajo še nadalje in vložijo prijavo v obvezno zavarovanje za najmanj 20 ur tedensko, pokojnina pa se jim prične izplačevati v sorazmernem delu (velja za osebe, navedene pod točko 1 in 2).

Do 31. decembra 2015 pa morajo v skladu z novelo svoj status med drugimi uskladiti tudi uživalci pokojnin, ki so uveljavili izvzem iz zavarovanja po 18. členu ZPIZ-1, in uživalci pokojnin, ki so pravico do pokojnine uveljavili pred 1. 1. 2000 in pri tem obdržali tako status lastnika kot tudi direktorja družbe. Za dodatne informacije se stranke lahko obrnejo na najbližjo območno enoto zavoda.

Vir: http://www.zpiz.si/

Objavljeno v Novice
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework