Prispevki filtrirani po datumu: četrtek, 08 januar 2015
"Doma nismo enotni o sestavinah pecilnega praška, zato bi rad natančno vedel, kaj je v pecilnem prašku?".

Večina pecilnih praškov je sestavljena iz natrijevega hidrogenkarbonata (soda bikarbona) in različnih kislin ali kislih soli. Pecilni prašek deluje tako, da mešanica kislin in sode bikarbone, pomešana z vodo, v testu reagira tako, da sprosti ogljikov dioksid, ki vzhaja (dvigne oziroma razrahlja) testo.

Sodo bikarbono lahko uporabljamo v receptih z jogurtom. Soda bikarbona zaradi kislosti jogurta povzroči vzhajanje testa. Pecilni prašek seveda lahko kupimo, naredimo pa ga lahko tudi sami iz sode bikarbone, malo vinskega kamna in malce soli.

Ko pecilni prašek dodajamo moki, pa moramo biti previdni. Če je praška preveč, konsistenca testa ne bo prava, pa tudi njegov okus postane nekoliko trpek ali celo zagreni. Če praška dodamo premalo, pa testo ne bo lepo vzhajalo in ko bo pečeno, ne bo rahlo. Uporabimo torej le toliko pecilnega praška, kot je predpisano v proizvajalčevih navodilih.

Vir: https://www.zps.si, Marjana Peterman

Uporabnost pecilnega praška se ne konča pri peki

Zagotovo ga je mogoče najti v vsakem gospodinjstvu. Brez njega se z rahlimi biskviti, s keksi ter z drugimi sladkimi ali slanimi dobrotami skoraj ni mogoče pohvaliti. Vendar ni uporaben zgolj pri peki. Vas zanima, kje si še lahko z njim pomagate?

Za beljenje zob

Malo praška posujte na zobno ščetko in si z njim zdrgnite zobe. Vendar previdno: da ne bi poškodovali sklenine, tega postopka ne izvajate več kot enkrat tedensko.

Za odpravljanje neprijetnih vonjav

Se po vašem hladilniku širi neprijeten vonj? Znebili se ga boste, če v posodico stresete nekaj pecilnega praška in jo postavite v hladilnik. Po dveh mesecih prašek zamenjate, saj sčasoma postane neučinkovit.

Za sijoče lase

Zaradi številnih tehnik urejanja las lahko ti ostanejo brez naravnega sijaja. Če boste šamponu med pranjem dodali četrtino vrečice pecilnega praška, boste opazili, da ste jim ga povrnili na povsem preprost način.

Za odganjanje mrčesa

Vas nadlegujejo mravlje? V kote in na poti, kjer se najpogosteje gibljejo, potresite malo pecilnega praška. Njegov vonj je mravljam neprijeten, zato se bodo izogibale sprehodov po vašem stanovanju.

Za odstranjevanje madežev

Ste si s pravim čajem umazali najljubšo majico? Rešitev obstaja tudi za to: malo pecilnega prašek stresite na krpo in z njim zdrgnite madež, in sicer s krožnimi gibi od roba proti sredini, nato pa jo operite pri priporočeni temperaturi.

In če vam ga je ostalo še kaj, lahko svoje najbližje presenetite z dišečim pecivom.

Objavljeno v Nasveti
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework