Prispevki filtrirani po datumu: četrtek, 13 februar 2014
četrtek, 13 februar 2014 09:57

Center medgeneracijskega učenja Ljubljana

Predstavniki javnega zavoda Cene Štupar – Centra za izobraževanje Ljubljana in 29 partnerskih organizacij so 12. februarja 2014 v Mestni hiši podpisali sporazum o sodelovanju pri projektu Center medgeneracijskega učenja Ljubljana.

Ljudske univerze, članice Zveze ljudskih univerz Slovenije so v današnji družbi prepoznale veliko potrebo po organiziranem in ciljno usmerjenem medgeneracijskem učenju. Da bi presegli globok prepad med generacijami in olajšali prenos znanja med predstavniki različnih generacij, so novembra 2013 na ljudskih univerzah po vsej Sloveniji vzpostavili 28 Centrov medgeneracijskega učenja, med njimi tudi v Javnem zavodu Cene Štupar – Centru za izobraževanje Ljubljana. 

V zadnjem tednu v novembru so po vsej Sloveniji pripravili več kot 200 dogodkov, katerih ključno vodilo je bilo povezati različne generacije za prenos znanj, modrosti in izkušenj. Kot ambasadorji na nacionalnem oziroma lokalnem nivoju so projekt podprli tudi predsednik RS Borut Pahor, župan Zoran Janković, svojo podporo pa so izrazili tudi bivši predsednik RS Danilo Türk in številni znani Slovenci.

Centri medgeneracijskega učenja s skrbno zastavljenim programom predstavljajo projekt, ki odraža potrebe čisto vseh generacij v Sloveniji, saj s svojo združevalno, povezovalno in izobraževalno noto prinašajo zagon za izboljšanje življenja v skupnosti in delujejo kot dodatna spodbuda za aktivno učenje v vseh življenjskih obdobjih.

S spodbudo za osebnostno rast, izboljšanje medgeneracijskega položaja in z željo po premostitvi nastale zevi med generacijami, so v Javnem zavodu Cene Štupar – Centru za izobraževanje Ljubljana v projektu Centra medgeneracijskega učenja Ljubljana vključili različne partnerje iz regije, ki združujejo različne generacije od vrtcev, šol, domov za starejše občane, društev upokojencev in drugih nevladnih organizacij in društev pod pokroviteljstvom Mestne občine Ljubljana. 

Center medgeneracijskega učenja - partnerske organizacije

Vir: http://www.ljubljana.si/

Objavljeno v Novice

Na območju Mestne občine Ljubljana se je začela sanacija škode, ki sta jo v začetku meseca povzročila žled in sneg. Meščane pozivamo, naj nam sporočijo lokacije nevarnega drevja.

Meščanke in meščani lahko svoje pobude ter podatke o lokacijah nevarnega drevja sporočijo preko spletnega servisa »Pobude meščanov«, na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ter po tel: (01) 306 12 82 in (01) 306 10 65.

Ekipe na terenu bodo svoje delo opravljale po terminskem načrtu ter glede na vremenske razmere in varnost odstranjevale nevarno drevje prednostno z mestnih vpadnic, potem pa še po ostalih ulicah in cestah.

O lokacijah in delu ekip, ki čistijo posledice žleda, vas bomo sproti obveščali na naši spletni strani, informacije pa boste dobili tudi na sedežih Četrtnih skupnosti MOL ter ljubljanskih turističnih društev. 

Ob tem meščanke in meščane vabimo, da se nam pridružijo ter po svojih močeh pomagajo pri odpravi posledic naravne nesreče, ki je prizadela naše mesto. 

Za sodelovanje in pomoč se vam že vnaprej zahvaljujemo!

Vir: http://www.ljubljana.si/

Objavljeno v Novice
četrtek, 13 februar 2014 09:37

Akcija Star papir za novo upanje 2014

Društvo Ekologi brez meja skupaj s podjetjem Dinos pripravljajo že tretjo izvedbo akcije Star papir za novo upanje 2014, ki se bo zgodila med 17. marcem in 30. aprilom 2014.

Z akcijo zbiranja starega papirja želijo opozoriti na problematiko ravnanja z odpadki in dvigniti splošno zavest ljudi o pomenu ločenega zbiranja odpadkov s poudarkom na papirju. Z letošnjo akcijo želijo ponovno aktivirati celotno Slovenijo in postaviti rekord v količini zbranega starega papirja in zato bo to zagotovo ena največjih slovenskih dobrodelno okoljevarstvenih akcij letos.

Sredstva, ki bodo zbrana s pomočjo starega papirja, bodo tudi tokrat šla v prave roke:

  • polovico finančnih sredstev, bomo namenili vsem prijavljenim vzgojno-izobraževalnim ustanovam, ki bodo zbirale star papir,
  • del bomo tako kot vedno do sedaj podarili v dobrodelne namene: s pomočjo prijavljenih idej nanatečaj* bomo izbrali najbolj izvirno, ki bo naši družbi največ prispevala,
    * natečaj bo tokrat razpisan ločeno od prijav na akcijo, s svojimi idejami pa bodo tokrat po novem lahko sodelovale vse ustanove (ne le vzgojno-izobraževalne) in tudi posamezniki 
  • manjši del pa bo šel za druge okoljevarstvene projekte Društva Ekologi brez meja.

Več lahko preberete tukaj.

Objavljeno v Dogodki
četrtek, 13 februar 2014 09:21

Podpišite peticijo proti energetski izkaznici

Energetska izkaznica: sporočite vladi, da potrošniki nismo in ne želimo biti le nemi plačniki neracionalnih, nesmislenih predlogov!

Zveza potrošnikov Slovenije poziva k podpisu peticije:

Zahtevamo spremembe Energetskega zakona v delu, ki se nanaša na energetsko izkaznico. Se strinjate z našimi zahtevami? Podpišite peticijo! S podpisom sporočate vladi, da potrošniki nismo in ne želimo biti le nemi plačniki neracionalnih, nesmislenih predlogov!

Dopolnitev informacije, 13. 2. 2014
Danes do 8. ure nas je podprlo že več kot 3600 posameznikov.

Oddajte svoj glas in podpišite peticijo ->

Zakaj predlagamo spremembe?

1. Ker predlagani način za nas, potrošnike pomeni le nov, dodaten strošek. 
2. Ker predlagani način lastnikom ne daje druge izbire, kot da izkaznice naročijo pri zelo dragih strokovnjakih, čeprav gre le za vnos podatkov, ki jih moramo posredovati sami lastniki stavbe.
3. Zato ker želimo, da potrošniki imate izbiro (izbira med merjena energetska izkaznica, če njen izračun temelji na podatkih o dejanski porabi energije ali kot računske energetska izkaznica, če njen izračun temelji na podatkih o energetski učinkovitosti stavbe).

Pripravili smo konstruktiven predlog sprememb, ki upoštevajo potrošnike in hkrati zahteve direktive glede izdajanja energetskih izkaznic. Predlogi se izognejo tudi dodatnim obremenitvam državnega proračuna z vzpostavljanjem novih evidenc in izdajanjem novih odločb.

Preberite: Celoten predlog, ki smo ga pripravili skupaj z odvetnikom Janezom Tekavcem.

Hvala za podporo, za vaš glas!

Preberite tudi:

Vir: http://www.zps.si/

Objavljeno v Novice
četrtek, 13 februar 2014 08:35

Zloženka Davek na nepremičnine

Zakon o davku na nepremičnine je začel veljati 1. januarja 2014. Z uveljavitvijo zakona so končana dolgoletna prizadevanja za sistemsko ureditev tega področja in odpravljene neenakopravne obravnave istovrstnih nepremičnin.  Vsi subjekti so tako postavljeni v enakopraven položaj.


Dosedanji sistem obračunavanja dajatev od premoženja oziroma nepremičnin v Sloveniji je bil zastarel, neenoten, nekonsistenten, nepregleden in neprilagojen novim ekonomskim razmeram. Glavni problemi so bili različno določanje zavezancev za plačilo, neenotne metode določanja davčne osnove, veliko število različnih, pogosto med seboj nepovezanih izjem in olajšav ter nepopolnost nepremičninskih evidenc. 

Z uvedbo davka na nepremičnine so prenehali veljati:

 

  • nadomestilo za uporabo stavbnih zemljišč,
  • davek od premoženja,
  • pristojbina za vzdrževanje gozdnih cest,
  • začasni davek na nepremično premoženje večje vrednosti.

Davek na nepremičnine je torej nadomestil vse štiri dajatve, tako z vidika zagotavljanja ustreznih prihodkov občin kot z vidika celovite sistemske rešitve obdavčenja lastništva na nepremičninah.

 

zlozenka nepremicnine 00

zlozenka nepremicnine 1

zlozenka nepremicnine 2

Zloženko v PDF formatu lahko dobite tukaj.

 

Zakon o davku na nepremičnine dobite tukaj.

Objavljeno v Novice
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework