Prispevki filtrirani po datumu: sreda, 19 februar 2014
sreda, 19 februar 2014 09:27

2000 let Emone

Ljubljana v letih 2014 in 2015 praznuje pomembno obletnico: 2000 let Emone, prve mestne poselitve na tleh današnje Ljubljane.

Ob tej priložnosti je Mestna občina Ljubljana v sodelovanju z Muzejem in galerijami mesta Ljubljane ter zavodom Turizem Ljubljana na novinarski konferenci v torek, 18. februarja 2014, predstavila osrednje dogodke in razstave, ki se bodo v letu praznovanja zvrstili v slovenski prestolnici.

Oddelek za kulturo MU MOL, koordinator projekta Emona 2000, je v znamenju praznovanja 2000-letnice Emone pripravil obširno programsko brošuro, v kateri so zbrane informacije o razstavah, prireditvah in dogodkih, ki se bodo zvrstili v tem in prihodnjem letu. Program nagovarja različne publike: od laične javnosti do strokovnjakov, od nevladnih organizacij do najpomembnejših mestnih in državnih kulturnih ustanov. Vsebine dogajanja pa aktivno vključujejo lokalno javnost, krepijo identiteto prebivalcev mesta ter ustvarjajo povezavo med življenjem v prostoru v preteklosti in sedanjosti, hkrati pa so vključene v turistično ponudbo, prepoznavno v evropskem in širšem mednarodnem okolju.

Ob brošuri je v okviru spletnega mesta Mestne občine Ljubljana zaživela spletna podstran Emona 2000, kjer uporabniki lahko dobite ažurne informacije o dogodkih in projektih, vezanih na obeleževanje antične prednice Ljubljane. Obiskovalcem Ljubljane bodo v okviru spletnega portala Turizem Ljubljana na voljo informacije o dogajanju v okviru praznovanja 2000-letnice Emone v več jezikih.

Mestna občina Ljubljana je v teh dneh prav tako objavila Razpis za sofinanciranje kulturnih projektov, ki bodo na območju MOL izvedeni v letu 2014 in bodo zaznamovali 2000 let Emone. Razpis, ki je odprt do 10. marca 2014, se nanaša na sofinanciranje kulturnih projektov s področja umetnosti in kulture, ki živo kulturo povezujejo z arheološko in nesnovno dediščino antične Emone.

Zavod Turizem Ljubljana pa je objavil »Javni razpis za zbiranje predlogov za sofinanciranje turističnih prireditev na javnih površinah v Mestni občini Ljubljana za leto 2014«. Predmet razpisa je tudi sofinanciranje turističnih prireditev na javnih površinah, tudi takih, ki predstavljajo podporo praznovanju pomembnejših obletnic, kot je 2000 let Emone. Rok za oddajo prijav je 28. februar 2014 do 11. ure.

Muzej in galerije mesta Ljubljane se projektu Emona 2000 pridružuje z osrednjo muzejsko razstavo z naslovom Emona: mesto v imperiju, ki bo od konca maja 2014 na ogled v Mestnem muzeju Ljubljana. Razstava bo domiselno in atraktivno umestila Emono na zemljevid obsežnega rimskega imperija, ponudila bo vpogled v nova arheološka dognanja zadnjih let in predstavila odmev Emone v 20. stoletju. Blaž Peršin, direktor MGML, je o projektu povedal: »S pomočjo študijskega pristopa vseh kustosov, še posebej arheologov, in na podlagi dolgoletnih arheoloških izkopavanj na območju Ljubljane v posameznih obdobjih, predvsem v drugi polovici prejšnjega stoletja in v zadnjem obdobju, smo razvozlali prenekatero uganko o življenju v antiki in posledično tudi o življenju danes. Pri tem želimo na komunikativen in vsakomur razumljiv način razložiti, da je pomen poznavanja lastne zgodovine tudi napotek k razumevanju prostora in časa, ki ga živimo danes.«

Ob tej priložnosti je Emona zaživela tudi na spletni enciklopediji Wikipediji; njeno predstavitev je pripravil Mestni muzej Ljubljana v sodelovanju s slovenskimi wikipedisti. Muzej je pri tem priljubljeni spletni enciklopediji doniral 46 slik, povezanih z antično zgodovino Ljubljane.

Praznovanju obletnice Emone pa se MGML pridružuje še s tremi drugimi projekti:

  • v Galeriji Jakopič bo od 20. maja na ogled razstava Sledi priznanega svetovnega fotografa Josefa Koudelke, ki je v svoj objektiv ujel več kot dvesto grških in rimskih arheoloških spomenikov;
  • na Ljubljanskem gradu pripravljajo razstavo in instalacijo o urbanem razvoju Ljubljane od časa Rimljanov do danes;
  • v sodelovanju z ZTL pa julija in avgusta na Jakopičevem sprehajališču v Tivoliju pripravljajo fotografsko razstavo Ostanki mesta, pri kateri bodo k sodelovanju povabili tudi slovenske fotografe.

Vsebine Turizma Ljubljana so razdeljene na aktivnosti, povezane z razvojem in produkcijo vsebin in proizvodov, ter na promocijske dejavnosti. Od marca dalje se bodo izvajali programi vodenj Rimska Emona za pokušino kot predsezonsko vodstvo, Doživetje rimske Emone ter Doživetje rimske Emone v soju bakel.

Osrednje dogajanje praznovanj pa bo med 22. in 24. avgustom 2014, s prireditvijo "Ave Emona!". Takrat bosta Kongresni trg in Park Zvezda živela kot pred 2000 leti, vanju se bodo naselili rimski meščani, legionarji, generali, gladiatorji, vestalke ter staroselci. Kostumirani predstavniki zgodovinskih društev iz Slovenije in tujine bodo poskrbeli za prikaz dogajanja iz časov Emone.

Dogodki v okviru te pomembne obletnice so bili in še bodo predstavljeni na številnih borzah in sejmih v tujini. V sodelovanju z agencijo Slovenia explorer je nastal tudi enodnevni izlet Via Slovenica, kjer bodo turisti lahko spoznavali rimsko dediščino v Sloveniji – poleg Emone tudi nekropolo v Šempetru, Celeio, Poetovio.

Na voljo je tudi nova linija turističnih spominkov na temo 2000-letnice Emone. Del linije obsega uporabne predmete (beležke, majice, magnete, vrečke), drugi del pa okrasne in uporabne predmete, ki predstavljajo približke rimskih, ali pa črpajo motive iz starega Rima.

Praznovanje 2000-letnice Emone bo zaznamovala tudi Banka Slovenije, ki bo v letu 2015 izdala spominski kovanec Emona za 2 evra, Pošta Slovenije pa bo ob tej priložnosti izdala emonsko obarvano razglednično dopisnico.

Objavljeno v Novice
sreda, 19 februar 2014 09:03

ZPS svetuje - Predpakirane solatnice

Odpravili smo se po nakupih, da bi preverili dejansko stanje na trgu. Ugotovili smo, da sta higiena in varnost b. p., a na senzoričnem delu preizkusa so le trije vzorci dobili oceno "zelo dobro", opozarjamo pa tudi na vrtoglave cene – od 3,6 do 18,4 evrov za kilogram.

Ob vsakodnevnem pomanjkanju časa je zagotovo dobrodošla ponudba predpakiranih in očiščenih solatnic, torej tistih, pri katerih embalažo le odpremo, preložimo vsebino v posodo, jih po želji zabelimo in zaužijemo. A potrošniki so nas večkrat opozorili, da so bile solatnice uvele, neprijetnega vonja, posamezni listi celo nagniti. Na ZPS smo se odpravili po nakupih, da bi preverili dejansko stanje na trgu. Ugotovili smo, da sta higiena in varnost b. p., a na senzoričnem delu preizkusa so le trije vzorci dobili oceno zelo dobro, opozarjamo pa tudi na vrtoglave cene – od 3,6 do 18,4 evrov za kilogram.

 

Na ZPS Mini testu smo pod drobnogled postavili 11 vzorcev predpakiranih, očiščenih solatnic: štirje vzorci mešane solate, dva vzorca rukole ter po en vzorec motovilca, solate ledenke, kodrolistne endivje, berivke in solate romana iz sedmih trgovin. "Če je bilo le mogoče, smo izbrali vzorce z daljšim rokom uporabnosti. Preverili smo senzorične lastnosti vzorcev, označbe in morebitno prisotnost bakterij ter seveda popisali cene," je predstavila poudarke testiranja dr. Tanja Pajk Žontar iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala: "Pri vzorcih smo preverili morebitno prisotnost bakterij Escherichia coli in Listeria monocytogenes. Noben vzorec ni presegel kriterija za prisotnost enih ali drugih bakterij, zato lahko govorimo o dobrih in spodbudnih rezultatih s tega vidika."

 

Marsikje informacije le v tujem jeziku
Pri pregledu smo bili pozorni na informacije v slovenskem jeziku, a preverili smo tudi, kaj je proizvajalec zapisal v tujem jeziku in ugotovili, da se pri prevajanju kar nekaj informacij "izgubi", kot da za slovenskega potrošnika ne bi bile zanimive oziroma pomembne. "Ena od takšnih informacij je hranilna vrednost, saj je bila pri šestih od 11 vzorcev izpisana le v tujem jeziku. Izgubijo se tudi informacije o priporočeni temperaturi shranjevanja v hladilniku ali pa so v slovenščini celo drugačne kot v originalnem jeziku, tudi dejstvo, da je vrečka biorazgradljiva, je informacija, ki bi zagotovo zanimala naše kupce," je izpostavila problem pomanjkljivega označevanja in informiranja dr. Tanja Pajk Žontar.

 

Embalaža in temperatura skladiščenja zelo vplivata na senzorične lastnosti
Skupina senzoričnih preizkuševalcev je pri vzorcih še isti dan, ko so bili kupljeni, preverila barvo, videz, vonj in zaznavo v ustih. Z oceno "zelo dobro" so se izkazali trije vzorci, trije so prejeli  oceno "dobro", štirje "povprečno", eden pa jo je pri ocenjevanju odnesel z minusom. "Glavni razlogi za zmanjšanje senzorične ocene so bili predvsem porjavelost na rezih, uveli in porjaveli listi, neznačilen vonj (po zatohlem, po acetaldehidu) in slaba očiščenost zelenjave (prisotnost koreninic)," je poudarila dr. Tanja Pajk Žontar in dodala: "Razlog je verjetno tudi v neprimerno izbrani embalaži, če je le ta nepropustna se delež kisika v njej s časom zmanjša, delež CO2 pa se poveča, posledica pa je, da se tvorita etanol in acetaldehid, slednji ima neprijeten vonj, povzroča pa tudi odmiranje rastlinskega tkiva."

 

Solata kot iz butika - 3,6 pa do 18,4 evrov za kilogram
Za nakup predpakiranih, očiščenih solatnic je pogosto potrebno seči globoko v žep. "Za vzorce smo odšteli od 3,6 pa do 18,4 evrov za kilogram, torej v povprečju več kot 10 evrov za kilogram, medtem ko bi za kilogram podobnih neočiščenih solatnic odšteli v povprečju 3,9 evre, torej bistveno manj," izpostavlja dr. Pajk Žontarjeva.

ZPS nasvet
1. Tudi predpakirano, očiščeno zelenjavo še vsaj enkrat operite v zadostni količini vode ter odstranite morebitne nečistoče (koreninice, uvele liste in liste s porjavelimi robovi). Z dodatnim pranjem boste zelenjavo tudi "osvežili". 
2. Pred nakupom bodite pozorni na rok uporabnosti in izberite tiste solatnice, ki imajo rok uporabnosti še vsaj nekaj dni. Odsvetujemo nakup predpakirane, očiščene zelenjave, ki se ji izteka rok uporabnosti, seveda pa tudi tiste, pri kateri je že na prvi pogled vidno, da so posamezni listi nagniti ali na prerezu porjaveli.   
3. Vedno preverite rok uporabe in izgled izbrane solate. Pri kupovanju vzorcev smo našli tudi nekaj paketov motovilca, pri katerih je rok uporabnosti že potekel, kar je bilo vidno že na oko: bil je uvel in na nekaterih delih tudi gnil. Našli pa so tudi več paketov regrata s skoraj popolnoma zabrisano označbo, ki tudi po videzu (vidna gniloba) nikakor ni sodil na trgovske police.

Vir: http://www.zps.si/

Objavljeno v Nasveti
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework