ZPS svetuje - Nova pravila o označevanju mesa

torek, 07 april 2015 12:29
(0 glasov)
Od 1. aprila veljajo nova pravila o označevanju svežega, ohlajenega ali zamrznjenega prašičjega, ovčjega, kozjega in perutninskega mesa.

 

Glavna novost je, da mora biti na mesu navedena država v kateri je bila žival rejena in zaklana. Prodajalec torej sme poudariti izvor ali poreklo meso le takrat, ko je žival (govedo, prašič, ovca, koza in perutnina) bila rojena, vzrejena in zaklana v isti državi.

Če želimo preveriti poreklo, bomo na deklaraciji ali pri mesarju ob kosu svežega mesa (govedi, prašiča, ovce, koze ali perutnine) lahko prebrali le kje je bila žival vzrejena in zaklana, če pa bo na izdelku ali reklami pisalo "slovensko poreklo" ali meso "izvira iz Slovenije", potem pa mora biti tudi žival rojena v Sloveniji.

Nova pravila pe ne veljajo za t. i. mesne pripravke (npr. oblikovani čevapčič, začinjene perutničke ali pa marinirani kosi svežega mesa), ki jih je v prodaji vse več. Seveda se trgovec, mesar ali proizvajalec lahko odločijo, da bo tudi mesni pripravki označeni z izvorom ali poreklom: v tem primeru mora biti oznaka točna in ne sme zavajati potrošnika.

Vir: https://www.zps.si

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework