ZPS svetuje: Plačevanje s kartico na Pošti Slovenije

četrtek, 19 maj 2016 11:14
(0 glasov)

Član ZPS je na pošti prevzemal pošiljko. Ko je ugotovil, da pri sebi nima gotovine, je nakup plačal s kartico, tako kot v vsaki drugi trgovini.

Ko je nekaj dni kasneje na bančnem izpisku opazil neznano provizijo v znesku 1,67 evra, je poklical na pošto. Tam so mu prijazno razložili, da pravzaprav ni opravil plačila s kartico, ampak je dvignil gotovino na POS-terminalu. Pri tem so ga tudi opozorili na napis, ki je nameščen ob vsakem okencu, kjer je takšna transakcija možna: "S plačilnimi karticami je prek POS-terminala možno samo izplačilo (dvig) gotovine. Za dvig gotovine lahko izdajatelj kartice zaračuna provizijo."

Opisani primer je ena najpogostejših pritožb glede plačil, ki jih dobimjo na ZPS. Potrošnika razjezi, da mora za navadno plačilo s kartico plačati zajetno provizijo (pred nekaj meseci je naša članica za takšen "dvig gotovine" nevede odštela celo 13,10 evra), pri tem pa na to ni posebej opozorjen. Na Pošti Slovenije seveda trdijo nasprotno in se pri tem sklicujejo na prej omenjeno opozorilo ob poštnem okencu, ki pa ga potrošnik ob z različnimi prodajnimi artikli bogato obloženih policah mimogrede spregleda.

Se Pošta Slovenije, sicer monopolist v državni lasti, na nekorekten način bogati na račun državljanov? Nikakor ne, so jim odgovorili, saj ceno nadomestila določa banka, izdajateljica potrošnikove kartice. In dodali, da svoje zaposlene tudi dodatno usposabljajo, kako stranke informirati o stroških plačila s kartico.

Ampak zakaj Pošta Slovenije kot veliko podjetje s 6.000 zaposlenimi in 556 poslovalnicami (v nekaterih od teh deluje tudi Poštna banka) ne omogoči potrošnikom, da bi svoj nakup plačali s kartico na POS-terminalu, kot to zmore vsaka trgovinica na vogalu? Že kratek pregled sporočil o tej temi na internetu pokaže, da ta praksa potrošnike razburja že nekaj let.

Na Pošti odgovarjajo, da kartična plačila "že" uvajajo, za začetek sicer le v petih poslovalnicah, niso pa nam želeli pojasniti, kdaj jih lahko pričakujemo tudi v drugih. Obstaja torej možnost, da bo v prihodnje v poštnih poslovalnicah manj slabe volje. Do takrat pa vsem priporočamo, naj pred plačilom s kartico na poštnem okencu naprej povprašajo o morebitnih stroških in se po potrebi raje odpravijo po gotovino k najbližjemu bankomatu.

Vir: https://www.zps.si

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework