Lastniki nepremičnin bodo prejeli nove informativne izračune

torek, 18 marec 2014 15:54
(0 glasov)

Gurs je informativne izračune o višini davka, ki ga namerava država letos pobrati prvič, lastnikom nepremičnin poslala sredi februarja. Na upravnih enotah in v geodetskih pisarnah so takoj povzročili veliko gnečo, saj se je izkazalo, da se številni podatki ne ujemajo z dejanskim stanjem, zaradi trikrat višje obdavčitve praznih stanovanj pa so si zavezanci poskušali s spremembo bivališča tudi nekoliko znižati davčno obveznost.

Večina pritožb, pripomb in zahtevkov za pojasnila se je nanašala na rezidenčnost nepremičnin ter na zemljišča za gradnjo stavb, zato je vlada napovedala nekatere spremembe, in bodo vse stanovanjske nepremičnine obdavčene z enotno 0,15-odstotno stopnjo, zemljišča za gradnjo stavb pa bodo ovrednotena enako kot ostala stavbna zemljišča. To zadnje bo sicer veljalo le za letos.

Te spremembe se bodo uveljavile z novelo zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin, ki jo danes obravnavajo člani odbora DZ za finance in monetarno politiko. Vlada se namreč ni odločila za spremembe zakona o davku na nepremičnine, pač pa za ustrezna dopolnila k osnutku zakona o množičnem vrednotenju, ker je bil tedaj že v parlamentarni obravnavi.

Po besedah državne sekretarke na finančnem ministrstvu Mateje Vraničar informativni izračunu niso povzročili pretirane gneče, saj je doslej želelo podatke spremeniti le tri odstotke lastnikov nepremičnin. Od 1,1 milijona lastnikov jih je 20.000 podatke že uredilo, 40.000 jih je še naročenih, je povedala, hkrati pa dodala, da želi več kot polovica teh ljudi le preveriti podatke o svoji nepremičnini, ne pa jih tudi spremeniti.

Za obisk se je torej odločilo šest odstotkov lastnikov nepremičnin, trije odstotki pa so želeli podatke spremeniti, je povzela. Za primer je navedla sedanji sistem odmere nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, kjer so vsako leto beležili 1,5 odstotka pritožb.

Drugače je dejal direktor Gursa Anton Kupic. Na upravnih enotah, kjer so številni lastniki nepremičnin spreminjali naslov bivališča, da njihova prazna stanovanja ne bi bila obdavčena z višjo davčno stopnjo, se je gneča res zmanjšala. "Pri nas pa ne," je dejal.

Vir: http://www.zdus-zveza.si/

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework