Paket reform italijanske vlade

torek, 18 marec 2014 16:00
(0 glasov)

Novi italijanski premier Matteo Renzi je razkril paket reform, s katerimi želi njegova vlada okrepiti šibko italijansko gospodarstvo in doseči učinkovitejše upravljanje države. Med drugim je napovedal zmanjšanje dohodnine za tiste z nižjimi prihodki, s čimer se bo v državno blagajno nateklo deset milijard evrov manj kot doslej.

Kot je poudaril Renzi, bo zmanjšanje dohodninskih stopenj v lastnih žepih občutilo deset milijonov Italijanov, ki letno zaslužijo manj kot 25.000 evrov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Več denarja v žepih državljanov bo spodbudilo potrošnjo

"Očitno se nam zdi, da bo dodatnih 1000 evrov letno v žepih Italijanov spodbudilo potrošnjo," je Renzi poudaril po seji vlade, ki je danes odobrila reformni načrt. Kot je poudaril, bodo zmanjšanje davkov pokrili z vladnim varčevanjem, namesto da bi dodatno obremenili premožnejše državljane.

Med drugimi gospodarskimi ukrepi so še program investicij v šolska poslopja, vreden 3,5 milijarde evrov, razbremenitev delodajalcev in garancijska shema, s katero naj bi mala in srednje velika podjetja lažje prišla do posojil. Država bo tudi investirala 1,7 milijarde evrov v socialna stanovanja.

Po novem italijanski senat ne bi mogel več blokirati proračunov

Vodja levosredinske Demokratske stranke je napovedal tudi načrt za spremembo ustave, po kateri zgornji dom parlamenta, senat, ne bi več mogel blokirati proračunov, prav tako pa z nezaupnico ne bi več mogel odstaviti vlade.

Danes je spodnji dom italijanskega parlamenta, poslanska zbornica, potrdil že vnaprej dogovorjeno reformo volilnega sistema, v skladu s katero naj bi Italija v prihodnje imela stabilnejše vlade. Renzi pa se je odločil tudi za dokaj simbolično potezo, da bo država do sredine prihodnjega meseca odprodala 1500 svojih avtomobilov.

Renzi se je lotil reform

"V prihodnjih 100 dneh želimo zrevolucionirati Italijo," je napovedal premier. Obljubil je trd boj za modernizacijo javne uprave, reformo fiskalne politike in pravosodja.

Italija okreva po najhujši recesiji po drugi svetovni vojni, stopnja brezposelnosti je skoraj 13-odstotna. Renzi je kot premier prisegel konec februarja, potem ko je s premierskega stolčka izrinil Enrica Letto. Renzi je Letti očital predvsem prepočasen napredek pri uvajanju reform.

Vir: http://www.zdus-zveza.si/

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework