Prebivalstvena ura

četrtek, 09 maj 2013 09:28
(2 glasov)

Prebivalstvena ura prikazuje oceno trenutnega stanja prebivalstva in nakazuje, kako hitro se le-to povečuje, in ne prikazuje natančnih podatkov o številu prebivalstva.

Prebivalstvena ura Slovenije

V Sloveniji podatke o številu in strukturi prebivalstva objavljamo štirikrat letno s štirimesečnim zamikom. Prebivalstvena ura je poskus sprotnega spremljanja gibanja prebivalstva na osnovi podatkov o rojenih, umrlih, priseljenih in odseljenih v zadnjem času.

Pri naravnem gibanju prebivalstva čez leto opažamo rahlo povečano število rojstev v poletnih mesecih (julij - oktober), medtem ko je več umrlih v zimskem času (oktober - marec). Selitveno gibanje prebivalstva pa je v veliki meri odvisno od ekonomskih dejavnikov.

Svetovna prebivalstvena ura

Na svetovnem spletu lahko najdemo kar nekaj prebivalstvenih ur, katerih podatki pa se v isti časovni točki razlikujejo za več milijonov prebivalcev. Tako so npr. Združeni narodi za »6 miljardti dan« določili 12. oktober 1999, U.S. Census Bureau pa 21. junij 1999.

Osnovni podatki za prebivalstveno uro so povzeti po U.S. Census Bureau. Podatki temeljijo na analizah podprtih z dostopnimi podatki o številu prebivalstva, rodnosti, umrljivosti in selitvah. Analiza je pripravljena za 227 držav in območij z več kot 5 tisoč prebivalci. Za večino držav, predvsem za manj razvite, je potrebno podatke prilagajati. Ker so podatki za večino držav stari vsaj 2 leti, se podatki za prebivalstveno uro spreminjajo na osnovi projekcij in ocen, ki temeljijo na predvidenih trendih rodnosti, umrljivosti in migracij. Podatki se popravljajo, ko so dostopni novi.

Prebivalstveno uro si lahko ogledate TUKAJ.

Vir: www.stat.si

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework