Piškotki

nedelja, 16 junij 2013 19:22
(2 glasov)

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki se zapišejo na vaš računalnik, ko obiščete spletno stran.
Piškotki služijo za zagotavljanje sledljivosti in ko se naslednjič vrnete na stran preko istega brskalnika lahko le ta preveri, ali je piškotek prisoten, in uporabi podatke iz piškotka ter jih pošlje nazaj strani.
Piškotki nam omogočajo, da prepoznamo ali nas je uporabnik že predhodno obiskal, in v nekaterih primerih temu lahko prilagodimo prikazano vsebino.

Upravljanje in brisanje piškotkov

V primeru, da se odločite spremeniti način, kako brskalnik uporablja piškotke lahko to storite s spreminjanjem nastavitev brskalnika.
Večina brskalnikov omogoča da zavrnete ali sprejmete vse piškotke, sprejmete samo določene piškotke ali pa vas vsakič vpraša ali dovolite piškotke za določeno stran ali ne.

Brisanje piškotkov se razlikuje glede na brskalnik, ki ga uporabljate. Za navodila, kako to storiti, vam predlagamo, da se poslužite pomoči v brskalniku kjer boste našli navodila za upravljanje piškotkov vašega brskalnika.

15. junija začne veljati nova zakonodaja o piškotkih

Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013 je v slovenski prostor prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov. Uporaba piškotkov bo po novem mogoča le na podlagi privolitve uporabnika.

Piškotek je majhna datoteka, ki se prenese na računalnik uporabnika ob njegovem obisku spletne strani. Z njimi lahko bistveno izboljšamo uporabniško izkušnjo posameznika, zato jih uporabljajo številne spletne strani. Vse večje e-trgovine, kot npr. Amazon in eBay, intenzivno uporabljajo piškotke in z njihovo pomočjo uspešno pospešujejo prodajo. Potrebujemo jih že, če želimo spremljati obisk z Google Analytics.

Kaj nova zakonodaja pomeni v praksi?

Nova zakonodaja piškotkov ne prepoveduje, pač pa bistveno zaostruje pravila. V praksi to pomeni, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni, in da se jim mora ob vstopu na spletno stran prikazati okence, v katerem se jih vpraša za dovoljenje o spremljanju njihove aktivnosti na spletu.

Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013. Upoštevanje nove zakonodaje bo izvajal uradni informacijski pooblaščenec. Kazni za neupoštevanje nove zakonodaje pa bodo relativno visoke. Od 1.000 do 20.000 € bodo za kršitve zakonodaje plačale srednje in velike gospodarske družbe, od 200 do 1.000 € pa samostojni podjetniki. Poleg tega se bo z globo od 100 do 500 € kaznovalo tudi odgovorne osebe.

Kazni: http://zakonodaja.com/zakon/zekom-1/235-clen-prekrski

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework