Klasičen švicarski rosti

Klasičen švicarski rosti Klasičen švicarski rosti
torek, 27 avgust 2013 19:50
(4 glasov)

Za štiri osebe potrebujemo:

  • 750 g krompirja
  • 1 srednje velika čebula
  • Sol, poper
  • 3 žlice masla ali olja

PRIPRAVA:

  1. Krompir operemo, damo v lonec in pokrijemo z vodo. Kuhamo glede na velikost krompirja in sicer od 15-20 minut. Krompir ne sme biti preveč kuhan. Nato odlijemo vodo in pustimo, da se krompir ohladi v lupini.
  2. Nato ga olupimo in grobo naribamo v posodo. Čebulo olupimo, na na drobno narežemo in dodamo h krompirju. Posolimo, popopramo in vse dobro premešamo.
  3. V večji ponvi segrejemo dve žlici masla ali olja, dodamo nariban krompir in s pomočjo kuhinjske lopatke potlačimo. Krompir pečemo pri srednji temperaturi okoli 15 minut, da se začne tvoriti lepa zlatorumena skorjica.
  4. Krompirjevo palačinko damo na krožnik. V ponvi segrejemo preostanek masla in krompirjev rosti položimo vanjo s pečeno stranjo navgor. Drugo stran pečemo nadaljnih 15 minut.
  5. Rosti damo na plitek pladenj in ga pred serviranjem razrežemo kot kolač- Najbolje se poda k mesnim jedem z omako, na primer k dušenim naravnim zrezkom.
  6. Ta jed je univerzalna, ker jo lahko kombiniramo z vsemi vrstami zelenjave, ki se da naribati, s prekajenim mesom, z ostanki pečenke ali s slanino. Dve tretjini osnove mora vedno predstavljati krompir, sicer nam ne bo uspelo obdržati kompaktne mešanice. Preostalo tretjino lahko tvorijo na primer por, šunka ali ostanki pečenega mesa, ki jih pred tem na kratko popečemo, pa tudi zelenjava npr. bučke, korenje, koleraba, ki jih vedno primešamo h krompirju surove.

PA DOBER TEK

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework