Repa

nedelja, 24 marec 2013 11:17
(0 glasov)

Repa je bila nekoč osnovna prehrana revnega prebivalstva Evrope.

Gojijo več vrst repe v dveh oblikovnih skupinah. Lahko je podolgovate oblike ali okrogle oblike. Po barvi pa bele barve, rumene barve in svetlo rjave barve.
Koren repe vsebuje veliko zalogo mineralov, gorčičnih olj in vitaminov, med njimi predvsem vitamin K ter antioksidantov. Še bolj bogati so mladi listi. Repa je dobrodošla obogatitev zimskega spektra vitaminov in mineralov, še posebej kisla repa.

Iz Wikipedije

Repa (znanstveno ime Brassica rapa) izvira iz severnega dela srednje Evrope in so jo že zelo zgodaj kultivirali. Ima modro sive liste, ki objemajo steblo in rumene cvetove v rahlih grozdih. Plodovi so luski.

Gojenje repe

Gojijo več vrst repe v dveh oblikovnih skupinah. Lahko je podolgovate oblike ali okrogle oblike. Po barvi pa bele barve, rumene barve in svetlo rjave barve.
Najpomembnejši vrsti sta poletna in strniščna repa. Repa ima prijeten ostro sladkast okus in značilno vlaknasto meso. Repa vsebuje veliko balastnih snovi in beljakovine, maščobo, ogljikove hidrate, elemente v sledeh, natrij, kalij, fosfor, magnezij, železo, vitamine B1, B2, C in folne kisline. Sveža mlada repa se lahko uporablja od meseca julija do septembra, kot kisla repa pa vse leto.

Repa v Sloveniji

V Sloveniji je zelo priljubljena povrtnina, največkrat jo pripravljajo kot kislo repo, ki je nepogrešljiva v zimskih jedilnikih.

Poglejte tudi naš SETVENI KOLEDAR

setveni-koledar

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework