Julijska vrtna opravila

Vrt poleti Vrt poleti
petek, 01 julij 2016 00:00
(0 glasov)

Setve v juliju

V juliju sejemo redkev (poletno belo in zimsko črno), redkvice, korenček, radič, vrtno krešo, v začetku meseca še endivijo in znova solate atrakcijo,ljubljansko ledenko in ledo, do konca meseca pa še great lakes. Na solati bo manj solatne plesni, če bomo vmes posejali krebuljico.

Zalivanje in prekrivanje gredic

Če se odpravljamo na dopust, vrt pred odhodom dobro zalijemo in okoli rastlin položimo prekrivko iz organskih ostankov, na primer slamo, ki bo preprečevala prekomerno izhlapevanje vode iz tal. Pri zalivanju pazimo, da ne omočimo listov rastlin, saj se mokri listi v poletni vročini hitro okužijo z glivičnimi boleznimi. Pred odhodom vrtnine tudi nekoliko pognojimo, predvsem paradižnik, paprike in jajčevce.

Poletni škodljivci

Poleti temeljito pregledujemo rastline in če opazimo znake škodljivcev in bolezni, primerno ukrepajmo. Ker v domačem vrtu navadno ne želimo uporabljati škropiv, lahko v kmetijski apoteki povprašamo za manj strupenimi sredstvi za zaščito rastlin. Od škodljivcev dela v zelenjavnem vrtu težave predvsem črna fižolova uš (koristen je mešan posevek fižola s šetrajem) in koloradski hrošč, katerega rdeče oranžne ličinke lahko najdemo, razen na krompirju, tudi na paradižniku in jajčevcu. Od bolezni je nadležna solatna plesen (pegice na zgornji strani listov, spodaj pa plesniva prevleka) in pepelasta plesen bučnic, ki okužuje kumare in bučke.

Balkonske rože in lončnice

Še najmanj skrbi z zalivanjem imajo vsi, ki so balkonske rože posadili v korita za  samooskrbo z vodo. Sicer pa jih moramo redno gnojiti in zalivati; pogosto jih pregledujemo, da bomo še pravočasno opazili morebitne škodljivce in bolezni ter pravilno ukrepali. Fuksije rade napadajo bele mušice, pelargonije ob premočnem zalivanju dobijo plutave liste, viseče nageljne okužuje rja...

Drevje, grmičevje, vrtnice ...

Tla okrog drevja, grmičevja in trajnic, ki se ne razraščajo pri tleh, prekrijemo, vse pa tudi pregledamo za škodljivci ali boleznimi. Na vrtnicah se je verjetno pojavila črna listna pegavost in uši, če pa opazimo povešene poganjke, imamo opravka z vrtnično zavijalko. V tem primeru je najbolje, da poganjek odrežemo še nekaj centimetrov v zdravo tkivo.

Vrtna trata

Poleti jo kosimo nekoliko višje, kot spomladi (na 4-5 cm) in redno zalivajmo. Na setev pa v vročih poletnih mesecih raje ne mislimo in se bolj posvetimo že obsotječi trati, ki v tem času potrebuje našo polno pozornost.

Vir: http://www.kalia.si

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework