Kaj je partnersko kmetovanje

torek, 28 januar 2014 09:18
(0 glasov)

Partnersko kmetovanje

partnersko-kmetijstvo b

Če še niste slišali za partnersko kmetijstvo, je to najbrž zato, ker je tak način povezovanja med kmeti in potrošniki relativna novost na slovenskem. V svetu so se razširili različni modeli, vsi ti sistemi (CSA – Community Supported Agriculture) pa imajo skupni imenovalec: spodbujajo lokalnost, trajnostno in etično potrošništvo s posebnim poudarkom na solidarnosti manjših kmetov, ki kmetujejo brez sintetičnih gnojil in škropiv. Po navadi gre za enega kmeta ali skupino kmetov, ki prodajajo svoj pridelek 20 do 30 odjemalcem. Kmet se pred setveno sezono pogovori s potrošniki o njihovih željah, se dogovorijo za jasna pravila, nato kmet zaseje površino ter oskrbuje pridelke po tehnologiji in predpisih ekološke pridelave. Pridelki, ki so zrastli na dogovorjeni površini, se tedensko razdelijo med odjemalce in jim je tako ponujena možnost dostopa do visokokvalitetnih živil, kmetu pa je omogočeno dostojno življenje.


Ko se odločite za sodelovanje, 
se vsak teden na razdeljevalnem mestu (dvorišče Kmetijsko-gozdarskega zavoda Maribor pod Kalvarijo) dobite s kmetom in ostalimi odjemalci ter prevzamete košarico. Trenutno je čas razdeljevanja vsak četrtek med 16:00 in 17:00. Tam tudi dobite vse informacije in odgovore na vprašanja o morebitni vključitvi v projekt.

Med seboj lahko pridelke in izdelke tudi menjate, se pogovorite in preživite kakšne pol ure ali uro med podobno mislečimi. Sodelovanje za vas pomeni neko zavezo ter tudi vse prednosti, ki so navedene spodaj. Izbirate lahko med tedensko ali 14-dnevno dobavo. Idealno je, da vas kmet zalaga vsak teden skozi celo leto.

Projekt na Štajerskem in v Prekmurju poteka že tretje leto. Od začetka do sedaj je število vključenihkmetij narastlo iz 7 na 13, število potrošnikov pa iz 30 na 130V letu 2013 so ekološke kmetije napolnile še med 30 in 50 dodatnih košaric. 

Še vedno pa ste lepo vabljeni, da postanete prav vi njihovi uporabniki. 

Partnersko kmetijstvo – odnos, ki povezuje!

  • Kot potencialni »posvojitelji« kmeta si lahko obetate naslednje koristi: Tedensko boste preskrbljeni z resnično svežo zelenjavo, sadjem, mlečnimi pridelki, medom in mesom; odvisno od tega kaj želite in od katerega kmeta želite pridelke jemati.
  • Natančno boste seznanjeni o tem, kdo vam prideluje hrano in na kakšen način. Vedeli boste od kod prihaja vaša hrana na krožnik. S prstom boste znali pokazati, kje je zrastel ta in ta paradižnik, kje korenčki, katera žival vas je nahranila,…
  • Imeli boste vpliv na sam potek pridelovanja. S pridelovalcem se lahko vedno pogovorite česa si želite in česa ne marate. Večinoma vam bodo ustregli… Hipermarketi nimajo takega posluha, saj svojih pridelovalcev sploh ne poznajo.
  • Večkrat se zgodi, in to je po navadi v sezonskem času, da za plačano ceno dobite več kot je ocenjena tržna vrednost blaga. Zaradi radodarnosti narave in obilja kmet pridela več kot je načrtoval in te viške radodarno razdeli med vami. Tako smo spet vsi zadovoljni; kmet, ker mu dobro gre in potrošnik, ker dobi več za enako ceno

Vir: http://www.partnerskokmetovanje.si

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework