Kapucinke

četrtek, 18 april 2013 11:10
(0 glasov)

Žlahtna kapucinka (Tropaeolum majus), ki nas razveseljuje na cvetličnih gredicah in v cvetličnih loncih, je začimba, le da to malokdo ve. Užitni sta obe vrsti z naših vrtov: dolga vzpenjalka in kratka plazilka.

Kapucinke so po okusu zelo podobne vodni kreši oz rukoli, izvirajo iz Južne Amerike, zaradi lepih cvetov in nenavadnih ščitastih listov pa jih gojimo tudi v drugih predelih sveta.

Kapucinka v prevodu pomeni rdeči cvet Peruja, poznamo pa jo tudi pod imenom kapucinska kreša ali tudi indijska ali mehiška kreša. Kapucinke imajo čisto poseben vonj, okus pa spominja na krešo, penušo ali redkvico. Užitni so listi, cvetovi ter semena, ki jih še kot zelene kroglice poberemo takoj po cvetenju, ko so mehka in jih uporabimo kot kapre.

Kapucink v prodaji skorajda ni, zato jih je najbolje vzgojiti doma iz semen, ki jih je možno kupiti skoraj v vsaki trgovini s semeni. Liste in cvetove je najbolje nabrati tik pred uporabo, ker zelo hitro ovenijo ali zgnijejo.

Kapucinka cveti od junija tja do septembra. Naberimo prve popke, prve cvetove in prve liste za juho, drugo pa pustimo, da nam razveseljuje dušo. S svojimi okroglimi listi in zelo živahnimi cvetovi v oranžnih, rdečih ali rumenih barvah je pravi magnet za oči. Poživi vrtove, gredice, lesene ograje in balkone. Semena poberemo šele potem, ko se lepo razvijejo. Del semen si shranimo za prihodnje leto, ker je kapucinka enoletnica.

Ka­pu­cin­ka po­tre­bu­je za svo­jo rast sonč­no ali del­no sonč­no lego in nor­mal­na ro­do­vit­na tla, če­prav us­pe­va tudi v slab­ših tleh. Rast­li­ne raz­mno­žu­je­mo s se­me­ni, ki jih apri­la po­se­je­mo v to­plem pro­sto­ru ter jih pre­sa­di­mo na pro­sto, lah­ko pa jih na pro­sto po­se­je­mo po le­de­nih mo­žeh. Se­je­mo po tri se­me­na v pre­sled­ku od 15 do 20 cm.
Mar­sik­do ne ve, da ka­pu­cin­ka od­vra­ča list­ne in kr­va­ve uši, zato jo lah­ko se­je­mo tudi ob deb­la dre­ve­sa na tako ime­no­va­ne dre­ve­sne ko­lo­bar­je. Od­vra­ča tudi go­se­ni­ce, pol­že, mrav­lje in mi­ši. Za­ra­di teh last­no­sti so ka­pu­cin­ke dobre so­sede za pa­ra­diž­nik, krom­pir, vi­so­ki fi­žol in vrt­ni­ce. Ker ta rast­li­na va­ru­je ze­le­njav­ne gre­di­ce pro­ti pol­žem, jo lah­ko po­se­je­mo tudi na ro­bo­ve gre­dic.

Zaradi lepih okroglih listov in živih cvetov je kapucinka posebej primerna za okrasitev jedi. Listi in cvetovi so predvsem solatno zelišče in so še posebej dober dodatek zeleni ali paradižnikovi solati, dajemo pa jih lahko v sendviče ali pripravimo okusne skutne namaze. Iz listov kapucinke in krompirja lahko pripravimo tudi dobro juho.

Enostaven recept za krompirjevo solato s kapucinkami in gorgonzolo

Sestavine:

  • 1 kg krompirja
  • 1 bela mlada čebula
  • dve pesti kapucinkinih listov in cvetov
  • žlica sesekljanega peteršilja
  • 5 žlic majoneze
  • 5 žlic kisle smetane
  • žlica jabolčnega kisa
  • sol in sveže mlet poper
  • 10 dag gorgonzole

kapucinke s krompirjevo solatoKrompir skuhajte v vodi, ga ohladite in narežite na kocke. Dodajte oprane liste in cvetove kapucink, narezano čebulo in začinite s sesekljanim peteršiljem, majonezo, kislo smetano, jabolčnim kisom, soljo in poprom. Premešajte in na solato naribajte ali nastrgajte gorgonzolo ter postrezite samostojno ali pa kot prilogo k pečenemu mesu.

Ljudsko zdravilstvo svetuje kapucinko (Tropaeolum majus) proti izpadanju las. Ker vsebuje veliko žvepla, iz nje izdelujejo vodico, ki 'zadržuje' lase in naj bi koristila moškim pri večnih težavah z lasmi oz. bolje rečeno, plešo.

Recept za vodico proti izpadanju las po receptu provansalskega mojstra naravnega zdravilstva Mauricea Messegueja: nasekljamo dve prgišči cvetov, svežih listov in cvetov kapucinke skupaj z desetimi listi koprive in tremi pušpanovimi lističi. Vse skupaj pustimo, da se dva tedna namaka v enem litru alkohola (90-odstotnega). Potem precedimo in si s to tekočino masiramo lasišče.

Kapucinko je ljudska medicina najprej uporabljala proti skorbutu, nato pa se je njena uporaba razširila na težave z dihali, nezadostno delovanje ledvic in bolezni mehurja. Vsebovala naj bi veliko žvepla, zato jo priporočajo starostnikom in rekonvalescentom kot odlično krepčilo. Blago odvaja in spodbuja prebavo.

Prsni, poživljajoči in diuretični čaj, ki med drugim spodbuja spolno moč, pripravimo kot poparek: na liter vode damo slabo prgišče cvetnih popkov, cvetov ali semen. Spijemo dve do tri skodelice čaja na dan. Ta poparek lahko uporabimo tudi za sedežne kopeli za uravnavanje menstruacije.

kapucinke

Vir: http://druzina.enaa.com

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework