Sajenje grmovnic

ponedeljek, 11 april 2016 00:00
(1 glas)

Skrivnost uspeha pri sajenju grmovnic je v tem, da jih posadimo na pravo globino.

Po sajenju je priporočljivo površino tal prekriti z zastirko, ki preprečuje razrast plevelov in pomaga ohraniti vlago.

Kdaj sadimo?

Euonymus al. bGrmovnice v loncih lahko sadimo kadarkoli v letu, razen če je zemlja zmrznjena ali prepojena z vodo. Za listnate grmovnice je idealen čas za sajenje jesen, saj so tla še vedno dovolj topla, da spodbujajo rast korenin pred nastopom zime. To omogoča grmovnicam hitro ukoreninjenje in tako lažje prenašanje vročine in suše v naslednjem poletju. 
Iglavce in ostale zimzelene rastline v loncih lahko sadimo v začetku jeseni, vendar pa je na izpostavljenih mestih najboljši čas za sajenje april (maj v hladnejših področjih), tako da se res dobro ukoreninijo pred nastopom mraza. V hladnejših področjih priporočamo, da zimzelene rastline prekrijete, dokler niso dobro ukoreninjene.
Grmovnice brez koreninske grude (z golimi koreninami) sadimo v času mirovanja (od novembra do marca).

Šest korakov do uspeha

  1. Sadilna jama naj bo najmanj dvakrat tako široka in globoka, kot je lonec ali koreninska gruda. Zemljo, ki smo jo izkopali zmešamo z zemljo, ki ima veliko organske snovi. Če so tla težka, razrahljamo površino ob stenah in na dnu sadilne jame z vilami - to bo omogočilo, da se korenine lažje razrastejo.ziva-meja-rodo
  2. Grmovnico moramo posaditi na isto globino kot je bila v loncu ali v drevesnici. Globino jame preverimo s palico, ki jo postavimo čez sadilno jamo. Če grmovnica stoji previsoko ali prenizko, moramo odstraniti ali dodati nekaj zemlje na dnu jame.
  3. Grmovnico v loncu temeljito zalijemo in pustimo, da voda odteče.
  4. Korenine, ki so krožno nameščene okoli dna ali stranice lonca previdno razporedimo tako, da se bodo na novem mestu lahko prosto razrasle. Grmovnico postavimo na sredino sadilne jame, zapolnimo vrzeli okoli koreninske grude z mešanico zemlje, ki jo po plasteh nežno učvrstimo z rokami.
  5. Ko je sadilna jama napolnjena, zemljo še enkrat nežno učvrstimo – znebimo se vseh zračnih žepov in se prepričamo, da je grmovnica stabilna. Grmovnico ponovno zalijemo z vsaj eno polno zalivalno kanglo (10l).
  6. Površino tal prekrijemo s plastjo zastirke.

Vir: http://www.spletna-vrtnarija.com

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework