Prispevki filtrirani po datumu: ponedeljek, 10 marec 2014
torek, 11 marec 2014 00:00

Koleraba

Koleraba izvira iz severnoevropskih in sredozemskih obmorskih krajev.

Koleraba vsebuje veliko ogljikovih hidratov in zmerno količino vitaminov, razen vitamina C, ki ga ima skoraj toliko kot limona. V jesenskem in zimskem času koleraba pomaga pri čiščenju dihalnih poti in jih ščiti pred okužbami.

Poglejte tudi naš SETVENI KOLEDAR

setveni-koledar

Objavljeno v Vrtnarjenje
torek, 11 marec 2014 00:00

Kolerabica

Kolerabica je ena najmlajših članic iz družine kapusnic.

Kolerabico, ki je ena najmlajših članic družine kapusnic, precej uporabljajo v Srednji Evropi, Nemčiji, Avstriji, Švici, Franciji in Belgiji. Gomolj kolerabice vsebuje večino pomembnih vitaminov, razen vitamina H in E in večino mineralnih snovi, razen žvepla, cinka, fluora in kobalta. 

Poglejte tudi naš SETVENI KOLEDAR

setveni-koledar

Objavljeno v Vrtnarjenje
torek, 11 marec 2014 00:00

Korenje

Korenček sodi med najstarejše vrste zelenjave.

Korenček izvira iz Srednje Azije, vendar ga najdemo skoraj povsod po Evropi kot divjo rastoči plevel. Gojili so ga že mostiščarji. Vsebuje antioksidant betakaroten, ki se v telesu po potrebi pretvarja v vitamin A. Poleg betakarotena, ki je pomemben za zdravje oči, kože in las vsebuje še druge vitamine, ki zmanjšujejo holesterol v krvi in širijo žile. Ker vsebuje pektin ima pomembno mesto tudi v dietni prehrani. Pektin v prebavnem traktu nabrekne in ščiti želodčno in črevesno sluznico.

Poglejte tudi naš SETVENI KOLEDAR

setveni-koledar

Objavljeno v Vrtnarjenje
torek, 11 marec 2014 00:00

Enoletnice

Enoletnice nas v vrtu s svojo obliko in barvo spremljajo od pomladi do jeseni.

Mnogi vrtovi bi bili brez prikupnih in nezahtevnih enoletnic revnejši za prenekatero lepo sliko. Brez enoletnic, ki nam ne dajejo veliko dela, bi se večina praznin v letnem cvetnem programu težko zapolnila. Enoletnice so lahko posajene samostojno ali med trajnicami, ki nam ob minimalni negi kmalu zacvetijo. Če odcvetele cvetove sproti odstranjujemo se cvetenje podaljša. Presajanje z ohranjeno koreninsko grudo prenesejo tudi rastline, ki sicer zato niso primerne. Poleti jih je potrebno ob suši zgodaj zjutraj ali pozno zvečer temeljito zaliti s postano vodo in redno dognojevati.
Enoletnice so rastline, ki svoj krog zaključijo v enem letu. Spomladi jih posejemo, nato vzkalijo, razvijejo nadzemni del., zacvetijo jeseni je rastlina suha in brez življenja. Naslednje leto rastlina ne bo odgnala.
Sem uvrščamo: ognjič, kozmeje, astre, cinije, kapucinke. Sadimo jih v kombinaciji s čebulnicami ali med zelenjavo.

Objavljeno v Vrtnarjenje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework