Prispevki filtrirani po datumu: sreda, 12 marec 2014

Slovenci smo pri športnem udejstvovanju nad evropskim povprečjem, in sicer tako po vrhunskih rezultatih kot po številu rekreativcev.

S športom se redno ukvarja trinajst, dokaj redno še devetintrideset odstotkov Slovencev; žal je še vedno dobra petina športno povsem nedejavnih. Najraje se po športne in rekreativne užitke odpravimo v naravo. Tak način poleg majhnih stroškov tudi najbolj koristi zdravju, saj je gibanje na svežem zraku zagotovo najboljša izbira, ki vpliva tudi na posameznikovo psihično počutje. A šport v naravi je odvisen od letnih časov in vremena, zato tovrstna dejavnost ni vedno mogoča. Dobra alternativa gibanju v naravi so fitnes-centri in vodena skupinska vadba.

 

Kaj je fitnes?
Gre za veliko več kot "bodybuilding", napihnjene fante (in dekleta) in dvigovanje uteži. Dušan Gerlovič, predsednik Fitnes zveze Slovenije (FZS), meni, da fitnes pomeni "biti fit". "Fitnes je več kot šport, pomeni gibanje, da si zdrav, funkcionalno usposobljen, da lahko vrhunsko opravljaš svoje vsakodnevno delo. Osnovno poslanstvo je "biti fit", torej biti sposoben izkoristiti svoj duhovni in telesni potencial", meni Gerlovič. In prav dobra psihofizična pripravljenost je v sodobnem stresnem načinu življenja še kako pomembna. Redno obiskovanje fitnesa in sodelovanje pri različnih individualnih ali skupinskih vadbah omogoča ohranjanje zdravja in dobrega počutja, seveda s pravilnim in strokovno usmerjenim izvajanjem.

 

Kaj in kako izbrati?
Pri nas iz leta v leto več ljudi obiskuje fitnes in/ali se udeležuje drugih oblik vadbe, že okoli 300.000 ljudi. Moški so pogostejši obiskovalci fitnesa, ženske pa imajo rajši pilates in druge oblike skupinske vadbe. A delitev po spolu ni pravilo, saj je fitnes prav tako primeren in priljubljen pri predstavnicah nežnejšega spola, moški pa so vedno pogostejši udeleženci skupinskih vadb. Omeniti velja, da nekateri fitnesi ponujajo ločene vadbene prostore za ženske. Odločitev, kakšno vadbo izbrati, je odvisna od posameznika, a vedno je treba upoštevati svoje zdravstveno stanje in splošno telesno pripravljenost. Seveda pa nas mora način vadbe pritegniti, da bomo v športni center hodili z veseljem. Fitnes in skupinska vadba sta tudi odlična načina druženja, za kar nam ob današnjem hitrem življenjskem ritmu pogosto zmanjka časa.

 

Vaditelj mora biti strokovno usposobljen
Strokovna usposobljenost osebja, ki vodi športne centre, je bistveni pogoj za varno in uspešno telesno dejavnost ter za doseganje želenih rezultatov. Licence za vaditelje, inštruktorje in trenerje fitnesa, pilatesa in skupinske vadbe podeljuje FZS, seznam imetnikov licenc (tudi informacije o njihovem nazivu in področju delovanja) najdete na njihovem spletnem mestu www.fitnes-zveza.si. Trenutno je na seznamu več kot tristo posameznikov. Pooblastilo za podeljevanje licenc za aerobiko in pilates ima tudi Gimnastična zveza Slovenije (GZS). Poleg imetnikov licenc FZS in GZS so pri nas dejavni tudi športni vaditelji, inštruktorji in trenerji s tujimi licencami, kot sta Les Mills (http://www.lesmills.si/) in ISSA (International Sports Sciences Association).

 

Preden se odločite za obiskovanje fitnesa ali skupinske vadbe, se torej pozanimajte, ali imajo zaposleni ustrezne licence in katere. Obiskali smo nekaj športnih centrov, kjer so nam, z izjemo enega, povsod dali informacije o usposobljenosti osebja. Povedali so nam, da imajo njihovi trenerji diplome Fakultete za šport ter licence FZS ali druge mednarodno priznane licence. Pri zbiranju informacij si lahko pomagate s portalomwww.trener.si, kjer najdete lestvico najboljših trenerjev (vsi trenerji niso vključeni v ocenjevanje, zato trener, ki ga ni na lestvici, seveda ni nujno tudi slab), intervjuje in druge informacije.

 

Strokovna usposobljenost vaditeljev, inštruktorjev in trenerjev je nujna, še pomembnejša pa je za udeležence vadbe, ki imajo zdravstvene težave ali telesne poškodbe. Dušan Gerlovič meni, da je strokovno usposobljeno osebje pri športni vadbi podaljšana roka medicine, ki naj deluje v sodelovanju in po navodilih zdravstva.

 

Pri zdravju žal ne moremo spregledati temne plati športa, to so nedovoljena poživila. Dušan Gerlovič pravi, da se njihova uporaba z leti povečuje. Škodljivi učinki teh substanc so znani in so v nasprotju z ohranjanjem zdravja, kar je glavni cilj ukvarjanja s športom in rekreacijo. Strokovnjaki seveda odsvetujejo uporabo nedovoljenih poživil – za želene rezultate se potrudite sami, saj je to edina prava pot do zadovoljnega, lepega in predvsem zdravega telesa.

Pri izbiri športnega centra bodite pozorni tudi na dodatno ponudbo. Je v prostorih poleg fitnesa na voljo tudi skupinska vadba, savna, solarij, masaža, bazen? Kaj si želite in kaj potrebujete? Nekateri športni centri ponujajo tudi izdelavo jedilnikov, svetovanje pri hujšanju in druge nasvete. Če želite kombinirati različne športne in sprostitvene dejavnosti, izberite ponudnika s širšim naborom storitev, da boste imeli vse na enem mestu.

 

Nižja cena je pomembna, vendar ne na račun kakovosti
Pri izbiri športnega centra naj ne bo odločilni dejavnik cena. Pozorni bodite tudi na kakovost. Zagotovo je pomembna tudi bližina centra, saj nihče ne želi dragocenega časa izgubljati na dolgi vožnji.

 

Pri iskanju športnih centrov si pomagajte s spletnim portalom www.fitnesi.si, kjer v iskalnik vpišete kraj in prikazal se bo nabor najbližjih centrov. Športne centre na spletnem portalu ocenjujejo uporabniki, kar vam je lahko v pomoč, a končna odločitev naj bo vaša. Pred odločitvijo, kateri športni center boste izbrali (in preden se boste z nakupom mesečne ali letne karte morebiti zavezali za daljši čas), jih obiščite in si jih dobro oglejte. Poleg že omenjene strokovne usposobljenosti osebja bodite pozorni na čistočo prostorov in naprav ter odnos oziroma pristop zaposlenih. Prijazen sprejem in dobro počutje sta bistvena za redne obiske. Večina športnih centrov omogoča prvi obisk brezplačno, zato nimate česa izgubiti. Za preizkus športnega centra lahko izkoristite spletne kupone, s katerimi lahko občasno za polovično ceno dobite mesec vadbe ali obiskovanja fitnesa. Tudi odločitev bo tako lažja. Nekateri športni centri ponujajo popuste za študente, upokojence, družino, kar prav tako velja izkoristiti.

 

Cene se razlikujejo med regijami. Najvišje so v Ljubljani, a se zaradi povečane konkurence znižujejo. Za enkratni obisk fitnesa ali skupinske vadbe boste morali odšteti do 10 evrov, za mesečno karto od 20 do 70 evrov. Letne karte so praviloma nekoliko cenejše. Če boste center redno obiskovali, boste morali plačati še članarino (od 10 do 20 evrov). Za osebnega trenerja pa je treba povprečno odšteti okoli 30 evrov na uro.

 

Nekateri fitnes centri ponujajo neomejeno število obiskov po ugodnih cenah, a bodite pozorni. Za 20 ali 30 evrov mesečno boste sicer lahko fitnes obiskali, kolikokrat boste želeli, tudi večkrat dnevno, vendar pa se boste morali zavezati, da boste pri njih ostali leto ali dve. Imate sicer možnost dvomesečne zamrznitve (na primer poleti, ko ste odsotni, ali ko se raje rekreirate v naravi), doplačati pa boste morali 0,5 evra za vsakokratno tuširanje. Članarine ni, morate pa plačati kavcijo 20 evrov za čip-kartico.

 

Preverite, preračunajte, upoštevajte tudi okolje in kakovost ponudbe in se šele potem odločite.

 

Nekaj nasvetov Dušana Gerloviča, predsednika FZS, pri izbiri fitnesa ali skupinske vadbe
  • Vsi nismo za vse. Izberite način vadbe, ki je primeren za vas in vas zanima – motivacija bo tako večja.
  • Izbirajte vsaj med tremi ponudbami v bližini vašega doma.
  • Vzemite si čas in preverite njihove reference – kdo organizira vadbo, ali je strokovno usposobljen, kakšne so njegove reference.
  • Cena naj ne bo edini dejavnik izbire, za večjo kakovost je vredno odšteti kakšen evro več.

 

Vir: Avtorica: Alina Meško , http://www.zps.si/

 

 

Objavljeno v Nasveti

Vsi ljubitelji lepega doma in okolice, pisanih cvetlic in bujnega zelenja. Vsi, ki skrbite za svoje zdravje in splošno dobro počutje, in veste kako zdrav je med in drugi čebelji pridelki, ali pa stopate na novo življenjsko pot v dvoje, vabljeni na spomladanski sejemski trojček in največje srečanje čebelarjev v Celje.

 

Na sejmih FLORA, POROKA, ALTERMED in 37. dnevih čebelarstva ApiSlovenija boste od 14. do 16. marca 2014 lahko izbirali med ponudbo več kot 400 razstavljavcev iz Slovenije in tujine.

 

Razstavljavci so za vas pripravili novosti, razkrili bodo zadnje trende ter ponudili sejemske popuste in ugodnosti.

 

  Sejem FLORA med drugim prinaša vse za sezono sejanja in sajenja. Na ogled bodo cvetoči novi trendi, razstave, prikazi in koristni nasveti, kako si zasnovati uporaben okrasni vrt in samooskrbni zelenjavni vrt.

 

  Na sejmu POROKA boste lahko izbirali med najnovejšo ponudbo izdelkov in storitev za organizacijo sanjske poroke, dogajanje bodo zaznamovale še modne revije trendovskih poročnih oblek, razstava najlepših poročnih šopkov slovenskih cvetličarn ter veliko nagradno žrebanje.

 

  10. jubilejni sejem ALTERMED letos prinaša še več predavanj duhovnih učiteljev, demonstracij zdravega kuhanja in zdravilnih tehnik ter ponudbe zdravih izdelkov za dobro počutje.

 

      

 

Najmlajši obiskovalci sejmov pa se bodo lahko zabavali v dveh otroških kotičkih kjer bodo spoznavali lesene igrače in ustvarjali v okviru otroških delavnic Rajarija, pa tudi v vrtnarski delavnici, kjer bodo zasadili svojo rastlino.

 

Pojdimo v pomlad!

 

Več o programu na www.ce-sejem.si.

 

Odpiralni čas sejmov je od 9.00 do 18.00 ure.

 

Cena vstopnice:

 

  • za odrasle je 6,50 EUR,
  • za upokojence, šolarje in študente pa 5 EUR.

 

Z nakupom dnevne vstopnice imajo obiskovalci prost vstop na vse prireditve, ki ta dan potekajo na sejmišču.

 

Objavljeno v Dogodki

Ustvarjate zanimive izdelke domače obrti? Sodelujte v 1. natečaju za najboljšo domačo obrt!

Ustvarjalcem domače obrti mladi iz projekta EtnoART pomagamo prodajati njihove izdelke na spletu, kjer so na voljo širšemu krogu ljudi. S pomočjo natečaja, ki poteka do 11. aprila 2014, bomo izbrali deset najboljših izdelkov, ki bodo na voljo za prodajo v spletni trgovini Etnoart.si.
Na ta način želimo povezati dve generaciji in ohranjati tradicijo.

1. NATEČAJ ZA NAJBOLJŠO DOMAČO OBRT

KDO?  Vsi, ki ustvarjate zanimive, izvirne izdelke domače obrti in kulinarike (na primer čipko, igrače, lesene, tkane, keramične, pekovske izdelke, med, sir, ...)

KDAJ?  Do 11. aprila 2014

CILJ: Najboljših 10 izdelkov bo predstavljenih za prodajo v spletni trgovini EtnoART.si

Več na http://www.etnoart.si/

Objavljeno v Dogodki
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework