Prispevki filtrirani po datumu: četrtek, 13 marec 2014

"Pred kratkim smo obiskali sorodnike v Švici. Opazili smo, da je gospodinja naenkrat skuhala večjo količino krompirja in ga nato razdelila na dve do tri porcije za uporabo v naslednjih dneh. Skuhan krompir je uporabila za hitro pripravo praženega krompirja, pireja, nekaj pa za solato. Vse jedi so bile enako okusne, kot če bi bil krompir skuhan sproti. Pri nas tega nismo vajeni, vendar me mika, da bi ravnala enako, saj bi prihranila čas in energijo. Kaj menite, je v tem kaj spornega?"

 

kuhan-krompir-vnaprej

Prav nič spornega ni, saj tudi industrija vnaprej pripravlja krompir in ga kupcem ponudi npr. zamrznjenega ali pa vakuumsko pakiranega. V švicarski, pa tudi v danski in ameriški kulinariki je priprava večje količine kuhanega krompirja za porabo v naslednjih dneh nekaj povsem običajnega. Paziti je treba le, da krompirja ne skuhate preveč (razkuhate) in da ga hranite v hladilniku pri temperaturi manj kot 50C. Shranite lahko neolupljen ali pa že olupljen krompir, ki ga v naslednjih treh dneh porabite za pripravo različnih jedi. 

 

Pri vnaprejšnji pripravi kuhanega krompirja je treba paziti na načrtovanje jedilnikov in na pravilno odmerjanje porcij, da ne bi morali potem krompirja metali proč. Za eno osebo je priporočena količina krompirja okoli 100 gramov, to je en srednje velik krompir. 

Vir:http://www.zps.si/

 

Objavljeno v Nasveti

6. aprila bo v Brestovici pri Komnu pestro. Obeta se pohod in kolesarjenje. Vse pa bo v znamenju špargljev ...

 

Koloosmica
V okviru prireditve Čezmejno kolesarjenje po slovenskem in zamejskem Krasu se boste lahko rekreativni kolesarji pomerili na dveh progah: na daljši, (30 km) in krajši (15 km). Obe progi potekata po kraških kolovozih in stezah, zato je priporočljivo gorsko ali treking kolo in zaščitna čelada. Vmesni postanek z okrepčilom vas bo čakal v slovenski zamejski vasi na kraški osmici. Cilj pa je na Špargljadi.
Prijave: od 9.30 dalje, štart pa bo ob 10.00 uri.

 

Špargljev pohod
Namenjen je vsem ljubiteljem pohodništva, ki se bodo lahko podali na voden krožni pohod po kraških kolovozih in skritih stezicah okoliških vzpetin, po sledeh soške fronte in po sosednjih zamejskih vaseh. Cilj je tudi tu na Špargljadi. Potrebna je primerna pohodniška obutev. Dolžina pohoda je do 12 km oz. do 3 ure hoje. Prijave od 10.00 dalje. Štart pa ob 10.30.

 

Špargljada
Osrednja kulinarična prireditev, ki poteka v osrčju enega izmed najboljših rastišč divjih
špargljev na Krasu, v Brestovici pri Komnu, se bo letos začela ob 11.00 uri. Na prireditvi bo tudi razglasitev kralja in kraljice Br’stovskih špargljev, "pomerili" pa se boste lahko tudi v ugotavljanju teže obešenega pršuta.

 

Vabljeni torej na Kras!

 

Objavljeno v Dogodki
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework