Prispevki filtrirani po datumu: nedelja, 16 marec 2014
ponedeljek, 17 marec 2014 00:00

Kumare

Kumare izvirajo iz Indije in osrednje Azije, v Evropo pa so jih prinesli Grki in stari Rimljani.

Vsebujejo veliko vitamina B in C, železo, kalcij in veliko vode. Uravnavajo presnovo telesa in znižujejo raven holesterola. Čeprav jih lahko jemo vse leto, zimske kumare nimajo pol toliko koristnih snovi kakor poletne. Tudi z zamrzovanjem in kisanjem izgubijo del koristnih sestavin.

Navadna kumara
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Navadna kumara (tudi solatna kumara ali kumarica, murka; znanstveno ime Cucumis sativus) je zelo razširjena kulturna rastlina iz družine bučevk (Cucurbitaceae). Izvira iz vzhodnega dela Indije in je bila pomemben del prehrane že v antiki. Plod je zelen, trd in tudi surov užiten. Kot vse jagode sprosti svoja semena šele, ko zgnije meso. Sstavlja ga 97 % vode in je z 9,7 kcal na 100 gramov zelo reven z kalorijami. Kumara je bogata z vitamini in minerali.

Uporaba v prehrani

Kumare zavzemajo važno mesto v prehrani kot sezonska sveža povrtnina in tudi kot zimska vložena solata. Najboljši so mladi plodovi s še nedozorelimi semeni. Značilno zanje je tudi, da je vsebina bazična, zato uravnoteža prebavne sokove.[navedi vir] Ta lastnost kumar je tudi razlog da mnoge žene kumare[navedi vir] in sok iz njih rade uporabljajo za maske v kozmetiki, nekaterim pa kumare zelo zadiše v prvi fazi nosečnosti.

Poglejte tudi naš SETVENI KOLEDAR

setveni-koledar

Objavljeno v Vrtnarjenje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework