Prispevki filtrirani po datumu: nedelja, 02 marec 2014
ponedeljek, 03 marec 2014 00:00

Bob

Bob prištevamo med najstarejše gojene rastline.

Bob je bujna, visoka in zelo razvejana rastlina; njeni polni in mesnati stroki so dolgi tudi do 20 centimetrov. Ploščato seme je dolgo od 3 do 4 centimetre. Jemo lahko sveže mlade stroke, sveža zrna (dobro je, če vsako zrno posebej olupimo) in posušeno zrnje.

Bob so poznali že stari Egipčani. Najverjetneje izvira iz severne in zahodne Azije. Je ena najodpornejših stročnic. Užitni del rastline so mlada, sveža ali posušena zrna. Vsebuje nekaj fosforja, kalcija in železa. Med vitamini najdemo karoten, vitamine skupine B in nekaj vitamina C.

Objavljeno v Vrtnarjenje
ponedeljek, 03 marec 2014 00:00

Brstični ohrovt

Brstični ohrovt se je v zgodovini pridelave zelenjave pojavil zelo pozno.

Brstični ohrovt je ena od najmlajših vrst zelja. Vzgojili so ga pred 100 leti v okolici Bruslja. Brstični ohrovt izvira iz Belgije. Je ena izmed redkih zelenih rastlin pozimi. Vsebuje več vitamina C, fosforja in žvepla kakor belo zelje. V njem najdemo tudi zmerne količine kalcija, magnezija, cinka, bakra, vitaminov iz skupine B, folne kisline in drugih antioksidantov.

Objavljeno v Vrtnarjenje
ponedeljek, 03 marec 2014 00:00

Bučke

Bučke izvirajo iz orjaških buč, ki so doma v Južni Ameriki, Mehiki in Zahodni Indiji.

Bučke so izredno lahko prebavljiva hrana, zato so idealne kot dietno živilo. V dolžino zrastejo do 40 cm in tehtajo okrog 2 kg. Plodovi so večinoma zeleni, gojijo pa tudi rumene bučke. Manjši plodovi imajo nežnejši okus. Vsebujejo predvsem ogljikove hidrate, beljakovine, kalcij, fosfor, železo, provitamin A in vitamin C.

Objavljeno v Vrtnarjenje
ponedeljek, 03 marec 2014 00:00

Gomolji mace

Gomolj mace vsebuje veliko beljakovin, železa, cinka, magnezija, kalcija, ogljikovih hidratov, fosforja in skoraj vse vitamine.

V skladu s tradicionalnim področjem uporabe mace so znanstvene študije dokazale, da ima uživanje mace pozitiven učinek na razpoloženje in mentalno pripravljenost.
Povprečna sestava: 60% ogljikovih hidratov , 10% beljakovin , 8,5% prehranskih vlaknin , in 2,2% maščob . Maca raste v Andih v Peruju na nadmorski višini 4.400m, kjer se je uspela prilagoditi izjemno težkim vremenskim razmeram in ima zaradi tega še posebej veliko blagodejnih učinkov. Blagodejni učinki Mace so naslednji:

  • poveča telesno vzdržljivost, energijo in izboljša kronično utrujenost
  • pomaga spodbujati hormonsko ravnovesje za moške in ženske vseh starosti, poveča število spermijev in testosteron,
  • Maca vsebuje posebne hormonom podobne elemente, ki lahko uravnavajo oskrbo s krvjo v medeničnem predelu, ter s tem vplivajo na stopnje testosterona ali estrogena v telesu
  • zmanjšuje simptome meno pavze, kot so nočno potenje, izsušenost vagine, depresija, hitro menjavanje razpoloženja,
  • poveča duševno jasnost in focus
  • je odličen afrodizijak
  • izboljša fizično in psihično učinkovitost
  • prav tako Maca povečuje zmožnost spomina in učenje
  • je odlična hrana za povečanje vzdržljivosti in povečanje mišične mase (zato je posebej priljubljena med alpinisti in ekstremnimi športniki)
Objavljeno v Zdravje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework