Prispevki filtrirani po datumu: nedelja, 23 marec 2014
nedelja, 23 marec 2014 17:41

Ameriška agava

To skupino sočnic gojimo zaradi njihove arhitekturne zunanjosti; agavam marsikje pravijo tudi stoletnice zaradi zmotnega mnenja, da cvetijo samo vsakih 100 let. V resnici rastline zacvetijo, ko so stare približno 10 let; pri sobnih rastlinah je to tako rekoč nemogoče. Ta vrsta zraste tako visoko, da jo lahko uporabljamo kot sobno rastlino samo dokler je še mlada- listi odraslih osebkov so včasih dolgi skoraj 2 m. Modrosivi nazobčani listi z ostrimi konicami na vrhu ( zaradi njih imamo rastlino zunaj dosega mimoidočih ali otrok, pregledujemo pa jo z rokavicami na rokah) oblikujejo odprto rozeto brez stebla. Rastlina je zelo lepa in jo je vredno gojiti kljub bodečim konicam. Obstaja tudi več pisanih sort.

OSNOVNI PODATKI

Domovina: Mehika

Višina: rozeta do 1,8 m, steblo s cvetom ( samo na prostem) do 7,5 m.

Lončna mešanica: na prsteni osnovi, z dodatkom grobega peska ali drobirja za boljše odvajanje vode.

Presajanje: spomladi jo presadimo v številko večjo lonec; rastline, ki dosežejo največjo še možno sobno velikost, na vrhu odrežemo.

Razmnoževanje: od matične rastline ločimo 8-10 cm dolge stranske poganjke. Dan ali dva jih sušimo, nato jih posadimo.

Nega rastlin: v dobrih rastnih razmerah zdrži rastlina tudi več let.

OSKRBA RASTLINE

Vedno na sončnem prostoru. Najnižja zimska temperatura 10°C; sicer normalna sobna temperatura. Predno rastlino ponovno zalijemo, počakamo, da se vrhnji dve tretjini prsti v loncu izsušita. Od zgodnje pomladi do poznega poletja dodamo na dva tedna blago tekoče gnojilo.

Stari listi okoli vznožja rastline se sčasoma posušijo in jih lahko izpulimo; za njimi včasih ostane brazgotina na olesenelem steblu.

Volnate uši pustijo na listih svoje izdajalske sledove- kosmiče bele voskaste preje; koreninske volnate uši lahko napadejo korenine, to pa zavre rast.

Agave poleti postavimo na sončno mesto na prostem.

Objavljeno v Grmovnice
nedelja, 23 marec 2014 17:37

Ehmeja

Naravno bivališče te zanimive rastline so tla deževnega gozda, kjer voda z drevesnih krošenj kaplja na močne, usnjate jermenaste liste. Ti so nemalokrat dolgi tudi do 60 cm in združeni tako, da oblikujejo v sredini nekakšno naravno čašo, v kateri se zbira voda. Ponekod po svetu je rastlina zaradi nje dobila ime srebrna vaza.

Pri dozorelih, 3-4 leta starih rastlinah požene iz sredine med listi rožnato, koničasto cvetno steblo, dolgo kakih 15 cm. Na vrhu se odpre v zanimivo socvetje s številnimi rožnatimi ovršnimi listi in nato poleti še z dejanskimi cvetovi, ki so modre barve in majhni ter poganjajo na kratkih stebelcih med ovršnimi listi. Cvetijo približno 6 tednov, nato pa začne socvetje veneti, dokler rozeta sčasoma ne odmre. Hkrati požene rastlina dve ali tri nove rozete, ki jih lahko ločimo in posadimo kot samostojne rastline.

OSNOVNI PODATKI

Domovina: Brazilija

Višina: do 50 cm

Lončna mešanica: mešanica iz enakih delov šote in šotnega komposta z dodatkom šotnega mahu; nadvse pomembna je dobra drenaža.

Presajanje: presadimo vsako drugo leto.

Razmnoževanje: ko so mladi izrastki pri dnu rastline dovolj veliki, jih po 4.6 mesecih spomladi odstranimo in jih presadimo v dobro, le rahlo vlažno prst. Drugi način pa je, da odrežemo staro rozeto in pustimo, da se izrastki lepo razvijejo.

Nega rastlin: kljub eksotičnemu videzu te rastline ni težko vzdrževati. Pazimo samo, da vode v listni čaši nikoli ne zmanjka in da se prst ne izsuši.

OSKRBA RASTLINE

To je vzdržljiva rastlina, ki prenese tako neposredno sonce kot polsenco. Najnižja zimska temperatura 13°C, idealna temperatura v rastni dobi 27°C. zalivamo dvakrat na teden, po možnosti z deževnico; v listni čaši mora biti vedno za 2,5 cm vode. Rastline ne gnojimo na običajen način; namesto tega spomladi in poleti občasno orosimo liste z razredčenim tekočim gnojilom.

Če začnejo vrhovi listov rjaveti in se nato zvijejo, to pomeni, da je rastlini prevroče in dobiva premalo vode; intenzivneje zalivamo.

Če se ne prikažejo niti cvetovi niti ovršni listi, prestavimo rastlino na prostor, kjer bo dobila več svetlobe.

To rastlino lahko napadejo listne uši in volnate uši ter kapar; liste redno pregledujemo.

Zaradi preobilnega zalivanja ali prenizke temperature začne cvetno steblo gniti; občasno zlijemo vodo iz rozete in pustimo , da se prst posuši.

Objavljeno v Sobne rastline
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework