Prispevki filtrirani po datumu: petek, 07 marec 2014

Rak debelega črevesa in danke je eden najpogostejših vzrokov smrti med rakavimi obolenji. Vsako leto za njim pri nas zboli skoraj 1300 ljudi, številka pa se hitro veča, saj jih vsako leto zboli 100 več. Najhuje je, da vsako leto za njim umre okrog 700 ljudi.

Jožica MaučecKot pravi predstavnica Programa Svit Jožica Maučec Zakotnik, dr. med. spec., pa bi vse te smrti lahko preprečili: ''Če bi raka odkrili prej, bi vse te smrti lahko preprečili. Zdravljenje v zgodnji fazi raka na debelem črevesu in danki je namreč veliko bolj uspešno. Pri nas pa žal večino, kar 85 odstotkov, odkrijemo pozno. In to si želimo v Centru Svit spremeniti, saj je zdravljenje raka v tem primeru veliko bolj uspešno in manj trpeče.'' Ta rak namreč v fazi, ko ga še lahko uspešno zdravimo, ne daje značilnih simptomov, ga ne začutimo in ne prepoznamo, zato mu nekateri pravijo tudi tihi rak. Prav zato ljudje po navadi k zdravniku prihajajo pozno, učinek zdravljenja pa je v tem primeru slab.

Imunokemični test

A obstaja rešitev. Preprost imunokemični test, ki ga lahko opravite doma, bo pokazal, da se v vašem črevesju nekaj dogaja. Večina raka se namreč razvije iz polipov različnih oblik (izrastki, seski, lahko so ploščati …). Večji, kot so polipi, večja je možnost, da se razvijejo v raka. Temu rečemo tudi predrakave spremembe. Ti polipi lahko zelo počasi rastejo in mi jih ne čutimo, ni nobenega znaka. Lahko pa se zgodi, da polipi potem, ko se razrastejo, zakrvavijo in takrat opazimo kri v blatu. A žal je takrat pogosto že prepozno. ''Ti polipi pa lahko zakrvavijo že prej, ko je še možnost ozdravitve, a mi te krvavitve s prostim očesom ne zaznamo. Zato pa imamo na razpolago test, ki zelo dobro odkriva prikrite krvavitve v blatu. In s tem testom tako povečamo možnost, da raka odkrijemo v tako zgodnji fazi, da je zdravljenje uspešno,'' pravi dr. med. spec. Jožica Maučec Zakotnik. Seveda pa, če se ta test izkaže kot pozitiven, še ni nujno, da ste zboleli za rakom na debelem črevesu in danki, ampak ta le opozarja, da se pojavljajo krvavitve in da se v vašem črevesu nekaj dogaja. Vzrok krvavitev so lahko še zlata žila, hemoroidi, vneta sluznica in podobno. Kaj se v resnici dogaja, bo razkril podroben pregled črevesa in danke, imenovan kolonoskopija.

Kako do testa?

 

Pravzaprav bo test prišel do vas, saj je državni program Centra Svit brezplačen za ljudi od 50. do 69. leta starosti z osnovnim zdravstvenim zavarovanjem. Vse, kar morate storiti, je, da se s podpisom izjave o sodelovanju v Programu Svit odzovete na pisno vabilo, ki vam ga bodo ali pa so vam ga poslali po pošti. Ko se boste odzvali, vam bodo na dom poslali test, ki pa jim ga nato vrnete v pregled v njihov centralni laboratorij. Če je rezultat negativen, boste v program spet vabljeni čez dve leti, če pa bo pozitiven, boste šli na kolonoskopijo. Letos do marca bodo razposlali vabila vsem, ki so rojeni na neparno letnico, aprila pa bodo začeli pošiljati vabila vsem, ki so rojeni na parno letnico. Do sedaj so raka odkrili 112 ljudem, 760 ljudem so odstranili polipe, od teh je bilo 500 takih, ki so bili v predstopnji raka.

Za koga ta program ni primeren?

Ta program ni primeren za ljudi, ki so dedno obremenjeni z rakom na debelem črevesu in danki, imajo družinsko nagnjenost k polipom ali pa imajo kronično vnetno črevesno bolezen. Ti ljudje imajo namreč večje tveganje za rakavo obolenje, zato morajo na kolonoskopije hoditi redno in bolj zgodaj. Nekateri že pri dvajsetih letih, večinoma pa velja, da pred 40. letom oziroma 10 let prej, kot se je rak na debelem črevesu in danki pojavil pri njegovem sorodniku.

Zakaj se rak na debelem črevesu in danki sploh pojavi pri splošni populaciji, ki nima posebnih tveganj?

K temu veliko prinesejo nezdrav življenjski slog, debelost, nezdrava prehrana, živalske maščobe, prazna hrana, bela moka, se pravi premalo vlaknin. Pa tudi kajenje in alkohol. ''Zelo pomembno je še aktivno življenje. Vsak dan pol ure ali eno uro zmernega gibanja lahko prepreči raka debelega črevesa in danke,'' opozarja Maučec Zakotnikova in še dodaja, da ima zasedena populacija izjemno več raka na debelem črevesu in danki kot aktivni ljudje.

Zato pomislite na to, kaj nesete v usta že danes, naučite se nadzorovati stres in poskrbite za redno vadbo. Zagotovo pa se odzovite na vabilo Programa Svit, saj vas konec koncev nič ne stane, lahko pa vam reši življenje.

Vir: http://vizita.si/

 

Objavljeno v Zdravje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework