Brinove jagode

sreda, 21 januar 2015 13:55
(0 glasov)
Od nekdaj velja, da imajo brinove jagode razkuževalno moč. V sredini 18. stoletja je bilo v italijanski Velleri zažganih 40 vreč brinovih jagod, s čimer naj bi se prebivalci obranili pred kugo. Hiše so se okadile z brinovimi jagodami, kar bi uničevalo bacile in pomagalo ohranjati čist zrak.

Brinove jagode so se uporabljale tudi pri kačjih ugrizih. V srednjem veku je brinje varovalo pred demoni, čarovnicami ter zlemi duhovi.

Stvar okusa:

Rahlo grenke, pikantne, aromatične, smolnate s sladkobnim okusom.

V kuhinji:

Brinove jagode se uporabljajo za poudarjanje okusa divjačinskega mesa, dušene govedine, kislega zelja ter za mariniranje rib in ostalega mesa. Jagode dobro ohranjajo svoj močan okus med kuhanjem ter mariniranjem. Dobro se ujemajo s česnom ter aromatičnimi zelišči kot je majaron, rožmarin, timijan, janež ter predvsem lovor.

Nasvet: Pred rabo brinove jagode zdrobite.

Lastnosti:

Brinove jagode imajo razkuževalen učinek ter pospešujejo izločanje seča. Povečujejo tek ter pospešujejo prebavo. Pri prebavnih motnjah prežvečite nekaj jagod.

Gojenje:

Brin potrebuje veliko prostora. sadimo ga kot ozadje drugim nižjim rastlinam. S striženjem vzdržujemo primerno obliko. Raste naj na nevtralnih tleh (pH 7). Brin sejemo na prosto pozno pozimi ali pa sadimo mlade rastline. Zgodaj poleti ga lahko razmnožujemo s stebelnimi potaknjenci. Skrbimo, da se ne zapleveli. Brinove jagode nabiramo, ko so povsem zrele (črne, sivo poprhnjene). Lahko jih sušimo (zelo počasi) ali zamrznemo.

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework